Ondergrondse kebabsoort krijgt GI-certificaat

Een vlezige delicatesse die naar verluidt het hart van een van de wreedste en gewelddadigste sultans van het Ottomaanse Rijk heeft weten te verzachten, is nu op weg naar wereldwijde erkenning nadat het de langverwachte geografische aanduiding (GI) heeft ontvangen.

Büryan kebab is een soort geitenvleesgerecht dat in hete putten van ongeveer twee à drie meter wordt gekookt en op pitabrood wordt geserveerd.

Het is een typisch zomergerecht dat wordt gegeten in Bitlis in het zuidoosten van Turkije.

Volgens historische bronnen kwam de kebab op de eettafels van Ottomaanse vorsten terecht nadat dorpelingen het aan sultan Murad IV hadden aangeboden tijdens zijn 17e-eeuwse expeditie naar Revan (het huidige Yerevan).

Het geitenvlees voor büryan kebab wordt urenlang gekookt in een put. (Foto IHA)

Davut Tezcan, hoofd van de Kamer van Koophandel en Industrie van Bitlis (BTSO), zei tegen verslaggevers dat zij samen met het Ontwikkelingsagentschap voor Oost-Anatolië (DAKA) een aanvraag hadden ingediend bij het Turkse Octrooien- en Merkenbureau om deze delicatesse uit Bitlis te laten certificeren.

Volgens Tezcan verschilt de Bitlis büryan kebab van de gelijkaardige soort die in de provincie Siirt wordt bereid.

Hij verklaarde dat de unieke Bitlis-variant wordt bereid met vlees van mannelijke geiten en dit vlees alleen met steenzout wordt gekruid.

Hij voegde eraan toe dat büryan slechts in een bepaalde periode van het jaar kan worden bereid, namelijk van het late voorjaar tot het begin van de herfst.

De certificering houdt in dat het gerecht moet worden bereid volgens de aanwijzingen en normen die door het octrooi zijn vastgesteld om als authentiek en kwalitatief hoogstaand te worden beschouwd.

De naam van het gerecht is afgeleid van het Perzische woord “biryani”, dat “geroosterd of gebakken voor het koken” betekent.

Sabah

O.A.