Hongarije: “Zonder Turkije geen veilig Europa”

De banden tussen de EU en Turkije moeten gericht zijn op het feit dat de veiligheid van Europa wordt bepaald door de situatie in Ankara, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag.

“De veiligheid van Europa is gelijk aan de veiligheid van Turkije,” zei  tegen de pers tijdens de lopende EU-top rond buitenlandse zaken in Brussel.

Hij zei verder dat de veiligheid van Europa ernstig in het gedrang zou komen als Turkije zou besluiten de grenzen open te stellen voor de meer dan 4 miljoen vluchtelingen die het momenteel opvangt.

Hij drong er ook bij het blok op aan om het resterende deel te betalen van de 6 miljard euro aan vluchtelingenhulp die de EU had toegezegd in het kader van de overeenkomst uit 2016, die bedoeld was om de stroom illegale migranten te stoppen en de omstandigheden van Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

Versterken van betrekkingen met Turkije

De Hongaarse minister zei voorstander te zijn van het versterken van de economische en handelsbetrekkingen met Turkije, met inbegrip van de uitbreiding van de douane-unie.

Ook de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya zei dat de EU een positieve relatie met Turkije moet hebben.

“Na enkele maanden van enorme turbulentie in de betrekkingen tussen de EU en Turkije, is misschien de tijd gekomen om een positieve agenda op te stellen met Turkije,” zei Gonzalez Laya.

Zij zei dat zij naar de bijeenkomst waren gekomen met de hoop de betrekkingen met Turkije in een positieve stroomversnelling te brengen. “We zijn ons er echter ook ten volle van bewust dat we een stabiele en duidelijke steun van Turkije nodig hebben,” voegde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken toe.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespreken tijdens hun bijeenkomst de toekomstige betrekkingen met Turkije. De topdiplomaten beoordelen een rapport over de toekomstige banden met Turkije dat werd opgesteld door Josep Borrel en de diplomatieke dienst van de EU.

Gelekte informatie

Volgens gelekte informatie uit het rapport is de EU verheugd over de “positieve stappen” en “kalmere, constructievere houding” van Turkije.

Het document stelt ook voor om “de huidige dynamiek te versterken en nauwere banden tussen de EU en Turkije te stimuleren” met de uitbreiding van de douane-unie. Ook wordt aanbevolen Turkije verder te betrekken bij door de EU gefinancierde programma’s voor onderzoek en jongeren, zoals Horizon Europe en Erasmus+.

Op basis van het verslag zullen de EU-ministers zich ook buigen over migratie en de verlenging van de vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije uit 2016.

De uiteindelijke beslissing over de toekomst van de betrekkingen zal worden genomen door de EU-leiders, die donderdag en vrijdag een virtuele top zullen houden.

Hurriyet

O.A.