Een Turks rijbewijs behalen als buitenlander: een korte handleiding

Als de nieuwe regelgevingen voor buitenlanders en het opnieuw moeten afleggen van je rijexamen je bang maken, dan is hier de gids over de Turkse procedures en de manieren waarop men een niet-Turks rijbewijs kan inwisselen.

Buitenlanders die in Turkije verblijven mogen tot zes maanden na de datum van binnenkomst in het land hun buitenlandse rijbewijs gebruiken op de Turkse wegen.

Echter, als deze periode van zes maanden voorbij is, moeten buitenlandse residenten een Turks rijbewijs behalen om legaal te kunnen blijven rijden. Bovendien dienen ze ook over een Turks rijbewijs te beschikken om gedekt te zijn door hun autoverzekering, mochten ze betrokken raken bij een ongeval.

Twee mogelijkheden

Er zijn twee mogelijkheden voor buitenlandse residenten om er zeker van te zijn dat ze een geldig Turks rijbewijs kunnen bemachtigen: door het omzetten van hun oorspronkelijke licentie of door het aanvragen van een Turks rijbewijs vanaf nul. De tweede procedure is ook van toepassing voor buitenlanders die geen rijbewijs hebben en van plan zijn in Turkije hun eerste rijbewijs te behalen.

Het omzetten van een buitenlands rijbewijs is relatief eenvoudig en wordt behandeld door het kantoor van de ambtenaar van de burgerlijke stand, in het Turkse “Nüfus Müdürlüğü” genoemd, dat online of telefonisch afspraken aanbiedt. U moet echter wel een diploma, een medische verklaring, een bloedgroepkaart, een bewijs van adres en een strafrechtelijk proces-verbaal overleggen, wat in beide gevallen een vereiste is, of u nu uw licentie omzet of een nieuwe aanvraagt.

Een belangrijk punt bij de omzetting van een buitenlands rijbewijs is dat niet alle landen zijn opgenomen in het V.N.-verdrag dat de bevoegdheid verleent om rijbewijzen om te zetten. Bovendien zijn de rijbewijzen van sommige landen, zoals de Verenigde Staten of Australië, gewoonweg niet ‘converteerbaar’. Een burger van die landen dient in dat geval; na het verlopen van de initiële periode van 6 maanden, een gloednieuw Turks rijbewijs te halen.

Hoewel de verkeersboetes die u oploopt, als u illegaal zou rijden, beginnen vanaf 500 Turkse Lira (68 dollar) zijn deze de minste van uw zorgen. Indien u betrokken raakt bij een ongeval of incident zijn de verzekeraars immers niet aansprakelijk voor de ongevallen van buitenlandse bestuurders zonder geldig rijbewijs.

Eerste stap

De eerste stap naar het aanvragen van een rijbewijs in Turkije is het kiezen van een school en het controleren of het lesrooster, dat kan variëren, optimaal is voor uw levensstijl. Zowel de theoretische cursussen als de rijlessen worden door dezelfde school georganiseerd. In totaal zijn er ongeveer 30 uur aan theoretische lessen die men moet volgen voordat eerst het theoretisch examen afgelegd kan worden en ten slotte het eigenlijke rijexamen.

Kandidaten krijgen een boek en er is een website beschikbaar die de studenten lessen, video’s en oefentests aanbiedt. De website en de online tests, genaamd “e-Sınav”, beschikken over verschillende taalopties. Zo is de site naast het Turks ook beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Russisch, Chinees en Arabisch.

Het theoretische examen zelf bestaat uit 50 vragen, waarvan 12 over eerste hulp, 23 over verkeersregels, 9 over mechanica en 6 over verkeersetiquette. Elke vraag telt voor twee punten en in totaal moet men 35 vragen correct beantwoorden om te slagen.

Sabah

O.A.