Een Turkse modelsatelliet

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX zal wellicht op 30 november Türksat 5A lanceren, de vierde Turkse satelliet. Dat maakte Ali Taha Koç, het hoofd van de presidentiële dienst voor digitalisatie, op 8 september bekend.

De satelliet wordt gebouwd door de ruimtevaart- en defensieafdeling van Airbus, een pionier op dit gebied. “Türksat 5A zal dekking voorzien voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika”, aldus Koç.

De satelliet heeft een levensverwachting van meer dan 30 jaar. Ze zal zich in een geostationaire baan om de aarde van 31° Oost bevinden, ongebruikelijk voor een Turkse satelliet. Het toestel is uitgerust met 42 transponders die gebruikt worden om breedband internetverbindingen en televisieontvangst te verbeteren.

Foto: de Turkse satellieten 5A en 5B.

Onlangs kondigde minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu ook aan dat er binnenkort nog 2 satellieten de ruimte in gaan.

Türksat 5B moet in het eerste trimester van 2021 gelanceerd worden. Een jaar later volgt dan Türksat 6A, de eerste volledig Turkse satelliet.

5B wordt in Ankara gebouwd, en 6A wordt een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Transport en Infrastructuur, het defensiebedrijf Aselsan, de lucht- en ruimtevaartbedrijven TAI en CTech, het programma Türksat, en het wetenschappelijke instituut TÜBITAK.

Voor deze samenwerking werd het contract al op 15 december 2015 ondertekend. Volgens Karaismailoğlu maakt de samenwerking van Turkije 1 van de 10 landen die haar eigen communicatiesatellieten produceert.

K.L.

(Bron: Sabah)