Foto: voormalig presidentskandidaat en dissident uit de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) Muharrem Ince geeft een persconferentie in de hoofdstad Ankara (8 februari 2021).

Muharrem Ince is voormalig presidentskandidaat en dissident uit de Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij. Maandag kondigde hij aan dat hij uit de partij stapt en zelf een eigen beweging gaat oprichten.

In augustus lanceerde Ince nog de campagne ‘Thuisland in duizend dagen’. Maandag gaf hij een persconferentie in de hoofdstad Ankara. Hij ontkent de beschuldigingen dat hij verdeeldheid zou zaaien in de oppositie. Diegenen die me daarvan beschuldigen, hebben zelf schrik om hun functie in de partij te verliezen, zegt hij.

“Ik zet me af tegen de nep CHP-leden.” Hij herhaalt zijn kritiek dat de partij is weggedreven van haar oorspronkelijke waarden en principes.

Hij zal nooit de kant kiezen van de Volksalliantie, zegt hij. Die wordt geleid door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), samen met de Nationalistische Partij (MHP).

Alternatief

Ince wil met zijn partij een alternatief bieden aan die kiezers die tegen hun zin voor de CHP hebben gestemd, bij gebrek aan beter. Hij wil “het land redden van zowel deze regering als deze oppositie.”

Verder blijft hij beweren dat zijn nieuwe partij 50+1% van de stemmen zal kunnen halen.

Eerder zei Ince nog dat hij spoedig een nieuwe politieke partij zal oprichten en dat een aantal parlementsleden van de CHP, die onlangs hun ontslag aankondigden, in zijn partij zullen stappen.

Geen zorgen

“Ik maak me geen zorgen over het oprichten van een nieuwe partij met een paar parlementsleden. We gaan een politieke structuur vormen die 50+1% van de stemmen kan halen,” zei Ince in een interview met het persagentschap Demirören (DHA). Hij zei er toen bij dat hij zijn ontslag snel zou aankondigen.

Ince had al drie kandidaat-leden voor zijn partij: parlementsleden Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Avni Aksoy en Özcan Özel, allemaal dissidente figuren binnen de CHP.

Ince is vlijmscherp voor zijn ex-partij. Volgens hem probeert de CHP de dissidenten te overtuigen om toch maar geen ontslag te nemen. Volgens hem is de CHP leugens beginnen verspreiden toen het trio hun ontslag wilde doorzetten.

Lastercampagne

“Ze zullen niks bereiken met zo’n lastercampagne,” klinkt het. Volgens hem ontbreekt bij de CHP elke zin voor schaamte.

“Jullie hebben de democratie binnen jullie eigen partij vernietigd. Hoe denken jullie dan in dit land democratie te brengen?” Volgens hem is CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu veel te autoritair geworden.

Ince was de belangrijkste oppositiekandidaat bij de Turkse presidentsverkiezingen van 2018. Hij werd tweede, met iets meer dan 30% van de stemmen, na de winnaar van de eerste ronde: president Recep Tayyip Erdoğan, die 53% haalde.

Hypocrisie

Foto: Kemal Kılıçdaroğlu

De dissidenten beschuldigen Kılıçdaroğlu van hypocrisie. Hij beschuldigt namelijk president Erdoğan van autocratie, maar is in hetzelfde bedje ziek.

Volgens hen is Kılıçdaroğlu zelf een pionier van de autocratie, omdat hij weigert op te stappen, zelfs nu zijn partij al meerdere verkiezingen heeft verloren onder zijn voorzitterschap. Verder worden in de partij mensen benoemd die blijkbaar ingaan tegen hun principes en ideologie en worden zij vervolgens niet verantwoordelijk gesteld voor hun vergissingen.

Van sommige parlementsleden is ook geweten dat ze kritisch staan tegenover het alliantiebeleid van de CHP en de manier waarop de partij met de PKK-gezinde Democratische Volkspartij (HDP) omgaat. Tegen de parlementsleden en voorzitters van de HDP loopt een onderzoek naar hun controversiële banden met de PKK.

350 CHP-leden

Foto: Yalova

Eerder hebben nog 350 CHP-leden uit de noordwestelijke provincie Yalova ontslag genomen. Ince was zelf tussen 2002 en 2018 afgevaardigde voor Yalova, zijn thuisstad.

Ince nam het twee maal op tegen Kılıçdaroğlu in de strijd om het voorzitterschap van de partij. De eerste keer was in september 2014, toen de CHP de presidentsverkiezingen verloren had. De tweede keer was in februari 2018.

Onlangs was er kritiek van Erdoğan, die zei dat de CHP hen niet de les moest spellen over meningsverschillen binnen de partij.

Eerder gaf Erdoğan via videoconferentie een toespraak voor de provinciale AKP-congressen van Adana en Antalya in het zuiden, Muğla in het westen en Bursa in het noordwesten.

“De AKP verantwoordelijk stellen voor de onenigheid binnen hun partij getuigt van brutaliteit, agressiviteit en politieke schaamteloosheid,” zei hij daar.

Bron: Sabah

S.V.R.