Foto: Kelebeğin Rüyası

Er zijn een aantal Turkse drama’s die de wereld regeren, maar hier vind je vijf alternatieven op Netflix die je een idee geven van het leven in Turkije.

De droom van de vlinder – kelebeğin rüyası

“Is het eerlijk om zo mooi te zijn, terwijl de wereld in oorlog is?”

De droom van de vlinder is een aangrijpende film die in Turkije insloeg als een bom toen hij uitkwam in 2013. Het verhaal is één van de successen van Yılmaz Erdoğan, regisseur en scenarist van de film. Het publiek werd met verstomming geslagen door de soundtrack en de kostuumkeuze die de sfeer oproept van begin 20ste eeuw.

Het verhaal draait rond twee ambitieuze dichters, Muzaffer en Rüştü. Ze moesten allebei gedwongen gaan werken in een koolmijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun levens veranderen volledig als ze verliefd worden op hetzelfde meisje, Suzan. De vrienden sluiten een weddenschap af om het beste gedicht voor haar te schrijven. Maar de wedstrijd blijkt niet zo gemakkelijk als ze dachten.

De film werd geselecteerd als Beste Anderstalige Film bij de 86ste Academy Awards. De componist van de soundtrack won de publieksprijs van de World Soundtrack Awards. De film won verder drie prijzen op het Moondance Internationaal Filmfestival in Colorado.

Ethos – Bir Başkadır

De Netflix-productie Ethos is één van de opvallendste Turkse drama’s. de titel ‘Bir Başkadır’ betekent ‘Het is iets anders’ in het Turks. Het is een serie met slechts acht afleveringen, één seizoen lang. Volgens de fans geeft het de indruk van een verlengde film.

Het hoofdpersonage, Meryem, is halftijds poetsvrouw in het huis van een rijke familie. Op een bepaalde ochtend valt ze daar flauw. In de volgende scène zie je haar in de spreekkamer van een therapeute.

Vanaf dan wordt het verhaal van Ethos complex. De sociale en economische verschillen tussen acht personages, met elk hun eigen achtergrond, komen aan de oppervlakte. Hun verhalen kruisen elkaar in Istanbul.

Mirakel in cel nr. 7 – 7. Koğuştaki Mucize

Turken houden van een goed drama en Turkse dramaturgen zijn goed in hun vak.

Mirakel in cel nr. 7 kan één van die epische keuzes zijn, maar let op: het zit vol hartbrekend drama waar je de tranen van in de ogen krijgt. Het is een bewerking van een Zuid-Koreaanse film met dezelfde naam, maar de verhaallijn en personages verschillen toch aanzienlijk van de oorspronkelijke film.

Het leven van Memo, een jongeman met een mentale beperking, en zijn dochter Ova wordt compleet overhoop gehaald. Memo wordt valselijk beschuldigd van de moord op de jonge dochter van een commandant. Maar zijn medegevangenen helpen hem om recht te doen geschieden.

Met een IMDB-score van 8,3 was dit de meest bekeken Turkse film in 2019. Hij won verschillende prijzen.

Magic Carpet Ride – Organize İşler

Nog een film geschreven en geregisseerd door Yılmaz Erdoğan. Deze keer een komedie, die een inkijk geeft in een heel specifiek soort Turkse humor die ook in vertaling overeind blijft. Hij vertelt het verhaal van een bendeleider in Istanbul die een suïcidale Superman-imitator rekruteert, een mislukte cabaretier.

De bendeleden hebben een hele hechte band met elkaar. Maar een vrouw, die rondrijdt met een gestolen auto die de bende haar ooit verkocht heeft, zint op wraak en wil een wig drijven in de misdaadfamilie.

Ayla – de oorlogsdochter

Ayla, nog zo eentje die je traankanaaltjes uitperst. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Turkse sergeant van de VN-brigade. Süleyman riskeert zijn leven om het kleine Koreaanse meisje Kim Eun-ja te redden.

Het meisje ontsnapt op het nippertje aan de dood in de Koreaoorlog die begint in 1950. Ondanks dat ze een andere taal spreken wordt het meisje meteen de mascotte van de Turkse legerbasis waar Süleyman Ayla mee naartoe neemt.

Ayla

Bron: TRT

S.V.R.