Turkije zou de huidige problematiek met de Verenigde Staten ‘onmiddellijk’ kunnen oplossen door de aangehouden Amerikaanse priester vrij te laten. Dat deelde de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur John R. Bolton mee.

 Sinds de Amerikaanse president Donald Trump Turkije verhoogde tarieven oplegde als vergeldingsmaatregel voor de opsluiting van de Amerikaanse priester Andrew Brunson, is de Turkse lira in waarde gedaald. Brunson wordt door Turkije beschuldigd van medeplichtigheid in de mislukte staatsgreep van 2016.

Grote vergissing 

 ‘De Turkse regering heeft een grote vergissing begaan door priester Brunson niet vrij te laten’, zei Bolton in een interview.

 ‘Elke dag dat voorbij gaat, wordt die vergissing groter. Deze problematiek zou ogenblikkelijk voorbij kunnen zijn. Turkije moet enkel, als een bondgenoot van de NATO, de juiste beslissing nemen en de Amerikaanse pastoor onvoorwaardelijk vrijlaten’, voegde Bolton toe.

 Op de vraag of de Verenigde Staten – gezien de huidige impasse – het lidmaatschap van Turkije in de NATO in vraag stelt, antwoordde Bolton: ‘Dat is momenteel niet van belang. Onze aandacht is gericht op de vrijlating van dominee Brunson en de andere Amerikanen die onwettig opgesloten zijn door de Turkse regering. We verwachten dat dit opgelost zal geraken.’

Emir van Qatar

 De emir van Qatar heeft deze maand economische projecten goedgekeurd, waaronder een extra bijdrage van bijna 13 miljoen euro. Hiermee wilt Qatar de waarde van de Turkse lira omhoog drijven, die dit jaar 37 pct van zij waarde verloor.

Bolton was skeptisch over de interventie van Qatar. ‘Ik denk dat hun bijdrage weinig invloed zal hebben op de Turkse economie. Behulpzaam is het alleszins niet, maar we zullen wel zien wat ervan komt’, zei Bolton.

Hurriyet

M.S.