De Bulgaarse regering heeft drie grensbewakers ontslagen naar aanleiding van een zwartboek van Europarlementariër Kati Piri over corruptie aan de Bulgaarse grens. De maatregel gaat Piri lang niet ver genoeg. “Het wordt onvoldoende opgepakt, omdat het in dit geval Turkse Nederlanders zijn, die worden benadeeld,” aldus Piri tegenover NOS Radio 1 Journaal

Kati Piri overhandigde de verzameling misstanden in december aan de Bulgaarse regering, nadat honderden gedupeerden hun ervaringen instuurden in reactie op een oproep van de sociaaldemocrate. “De problemen zijn nog verre van opgelost, maar de klachten worden in ieder geval serieus genomen,” verklaarde de politica. “De klachten blijven echter nog steeds binnenkomen.” 

De Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Valentin Radev, informeerde Piri in een schriftelijke boodschap over de actie. Naast het ontslag zouden zeven douaneambtenaren zijn geschorst en zou er een onderzoek zijn ingesteld naar zes verkeersagenten. Bulgarije trad in 2007 toe tot de Europese Unie, ondanks zorgen over hardnekkige corruptie in het land.

Turks-Nederlandse vakantiegangers

In het bijzonder Turks-Nederlandse vakantiegangers, die op familiebezoek of vakantie gaan naar Turkije, en op de terugreis nog tweeduizend kilometer moeten reizen, beginnen vaak hun terugtocht met onaangename verrassingen aan de Bulgaarse grens.

Piri: “Het kan niet zo zijn dat je in een EU-land, als EU-burger, niet op een veilige manier kunt doorreizen. Helaas lijkt het erop dat, ondanks deze actie van de regering, er toch echt een structureel probleem is. Als het Nederlandse vakantiegangers betrof die naar Zuid-Frankrijk gingen, dan was dit probleem allang opgelost. Het probleem raakt vrijwel uitsluitend Turkse Nederlanders, waardoor het onvoldoende politiek wordt opgepakt. Premier Rutte  zou dit topprioriteit moeten maken in zijn dialoog met de Bulgaarse premier (Boyko Borisov, red.). En dat is helaas de afgelopen jaren, terwijl de klachten zo wijdverspreid zijn, nog steeds niet gebeurd.”

Bron: politiekneutraal.nl