Voormalig Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur John Bolton verstelt zijn bril tijdens een Oval Office-vergadering in het Witte Huis in Washington, D.C., V.S.

De sancties tegen Turkije naar aanleiding van de S-400-kwestie kunnen worden opgeheven als president Recep Tayyip Erdoğan bij de volgende verkiezingen uit zijn ambt wordt gezet, zei de voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton donderdag.

Hiermee neemt hij een scherp standpunt tegen het land.

In een artikel gepubliceerd op The Hill, besprak Bolton dat de VS overwegen de sancties tegen India op te heffen wegens de aankoop van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem.

India tekende in 2018 een overeenkomst met Rusland voor 5,5 miljard dollar (TL 54,63 miljard) voor vijf van de grond-luchtraketsystemen om zich te verdedigen tegen langdurige tegenstanders Pakistan en China te midden van een impasse aan hun betwiste grens.

De voorgestelde overdracht heeft geleid tot wrijving met de VS, die in 2017 een wet hebben aangenomen op grond waarvan elk land dat betrokken is bij de Russische defensie- en inlichtingensector sancties kan krijgen.

Sancties door VS

Turkije kreeg vorig jaar sancties opgelegd door de VS over dezelfde aankoop, wat erop wijst dat er met twee maten wordt gemeten.

“Het is volkomen zeker dat een Indiase ontheffing onmiddellijk zal leiden tot eisen voor een gelijke behandeling van Turkije en andere potentiële kopers, terwijl Rosoboronexport, Ruslands buitenlands-militaire-verkoopagentschap, in staat wordt gesteld ons gebrek aan wilskracht uit te buiten,” zei Bolton.

“Ironisch genoeg zou Turkije een ontheffing kunnen krijgen, met passende voorwaarden, als de Turken Erdoğan uit zijn ambt ontheffen bij de komende verkiezingen, dus het oplossen van het India-probleem zou wel eens een precedent kunnen hebben,” voegde hij eraan toe.

Bolton steekt zijn anti-Turkije houding niet onder stoelen of banken en speelt een stichtende rol in een platform genaamd het “Turkish Democracy Project”, dat is opgezet door voormalige Amerikaanse ambtenaren.

Tot de leden van de organisatie behoren Bolton, Jeb Bush – de broer van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush – en de voormalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Giulio Terzi di Sant’Agata.

Toen de groep aanvankelijk van start ging, waren er twee leden van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ) bij betrokken, die later uit het project stapten.

Aykan Erdemir en Süleyman Özeren hebben uitstaande arrestatiebevelen voor hun rol in de mislukte couppoging van 2016 die door FETÖ in Turkije werd uitgevoerd.

Het doel van de organisatie is naar verluidt om te reageren “op de recente wending van Turkije weg van de democratie en in de richting van autoritarisme.”

Bron: Turkse media