Foto: Istanbul Airport

Ankara heeft op 12 nov. burgers van Syrië, Irak en Jemen verboden om van Turkse luchthavens naar Wit-Rusland te vliegen vanwege de vluchtelingencrisis aan de grens van het voormalige Sovjetland met Polen.

“Vanwege het probleem van illegale grensovergangen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland, is besloten dat de burgers van Irak, Syrië en Jemen die vanaf Turkse luchthavens naar Wit-Rusland willen reizen, tot nader order geen tickets zullen mogen kopen en niet aan boord zullen mogen gaan,” zei de Turkse burgerluchtvaartautoriteit in een verklaring.

Het besluit kwam er toen de spanningen tussen Wit-Rusland en de EU een hoogtepunt bereikten als gevolg van de migrantencrisis aan de grens van het land met Polen.

De vluchten van Turkish Airlines naar Wit-Rusland dragen op geen enkele manier bij aan illegaal immigratieverkeer, zei de vlaggenmaatschappij dinsdag.

“Ons bedrijf zorgt ervoor te voldoen aan alle veiligheidsmaatregelen en gevoeligheden in samenwerking met internationale ambtenaren in al haar vluchten die worden uitgevoerd naar alle hoeken van de wereld,” zei een verklaring van het bedrijf, de persbeweringen afwerend dat de luchtvaartmaatschappij migranten naar Wit-Rusland vloog te midden van een migratiecrisis daar.

Polen en de EU hebben de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko beschuldigd van het proberen te vergelden tegen EU-sancties door opzettelijk migranten uit te nodigen en naar de Poolse grens te sturen.

De NAVO en de EU beschouwen het gedrag van Minsk als een poging om de veiligheid in Europese landen met niet-militaire middelen te destabiliseren en te ondermijnen.

Volgens schattingen van vorige maand hebben meer dan 6000 migranten, vooral uit Irak, Afghanistan en Syrië, geprobeerd de EU binnen te komen via de grens tussen Belarus en de EU, een sterke stijging ten opzichte van slechts 150 vorig jaar.

Bron: Turkse media