De Turkse maffialeider Sedat Peker zei dat ambtenaren van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hem hadden gezegd geen YouTube-video’s meer uit te brengen met gedetailleerde beschuldigingen aan het adres van huidige en voormalige politici uit Turkije.

Peker maakte de opmerkingen aan journalist İsmail Saymaz van Halk TV via zijn advocaat.

“De aangestelde ambtenaren van de VAE hebben me gezegd: ‘Je kunt in ons land geen video’s opnemen die een ander land belasteren.’

Dit is een vreemd land en ik ben onderworpen aan hun wetten. Maar toch zal ik al mijn mogelijkheden benutten en me nog steeds inspannen om [meer] video’s op te nemen,” citeerde Saymaz Peker zoals hij hem vertelde in zijn column op 3 september.

Peker’s opmerkingen kwamen op een moment dat Turkije en de VAE de laatste tijd de al lang bestaande regionale spanningen lijken te verminderen, vooral in het licht van een zeldzaam gesprek eerder deze week tussen de defacto heerser van de Perzische Golfstaat en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Op de vraag van Saymaz of hij denkt dat deze hernieuwde dialoog tussen Turkije en de VAE iets met hem te maken heeft, antwoordde Peker:

“Ik denk niet dat het gespreksonderwerp tussen Turkije en de VAE alleen over mijzelf gaat. Er zijn zeer veel kwesties van verschillen tussen de twee landen.”

Peker zei dat hij een bedrijf in Dubai heeft gevestigd en een verblijfsvergunning voor drie jaar in de Golfstaat heeft. Hij zei dat aangezien Turkije zijn paspoort heeft ingetrokken, het voor hem niet mogelijk is om ergens anders heen te gaan.

“De datum waarop mijn paspoort werd ingetrokken, valt samen met het tijdstip waarop ik eerder zei: ‘Ik kan misschien naar een ander land gaan.’ Behalve van mijn vrouw en drie jonge kinderen, is van iedereen in mijn familie en omgeving het paspoort ingetrokken. Ik heb nog steeds niet begrepen op welke reden zij dit besluit hebben gebaseerd Zij hebben het ingetrokken, zonder rechterlijke beslissing, met de instructie van de minister van Binnenlandse Zaken,” zei Peker.

Peker zei dat Interpol nog geen rood bericht voor hem heeft uitgegeven, daarom zei hij dat de VAE hem “niet ergens anders heen kunnen sturen, tenzij ik een misdaad pleeg in dit land.”

“Wat ze het meest zouden doen, is mij vragen hun land te verlaten. De VAE hebben tot nu toe nog nooit iemand [aan een ander land] uitgeleverd. Veel zakenlieden, staatslieden, die hun eigen land in de steek hebben gelaten, verblijven in dit land [UEA],” zei Peker.

Gevlucht uit 2020

Peker, die begin 2020 uit Turkije is gevlucht, heeft tot nu toe negen video’s op YouTube gezet die vol staan met bombastische beschuldigingen aan het adres van Turkse regeringsfunctionarissen.

In juni zei de maffiabaas dat functionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten hem waarschuwden de video’s niet te delen vanwege de hoge veiligheidsrisico’s. Daarna is Peker zijn sensationele beweringen via Twitter blijven doen.

Turkije heeft de VAE formeel om de uitlevering van Peker verzocht. Aangezien er geen uitleveringsverdrag tussen Ankara en Abu Dhabi bestaat, hebben de VAE niet op het verzoek gereageerd.

Bron: Hürriyet