De Turkse maffiabaas Sedat Peker

De regering van de Verenigde Arabische Emiraten heeft de in Dubai gevestigde Turkse gangster Sedat Peker gevraagd te stoppen met het plaatsen van berichten via een alternatief Twitter-account.

Dit dat hij heeft opgezet nadat ambtenaren hem vorig jaar hadden bevolen te stoppen met het uitzenden van video’s, meldde een Turkse krant op donderdag.

Peker heeft sinds 2021 tientallen miljoenen mensen in Turkije geboeid door op YouTube een reeks beschuldigingen van corruptie aan het adres van topambtenaren uit te zenden – waaronder minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu en zakenlieden die dicht bij de regering staan.

In zijn video’s beweerde hij dat de staat een oogje dichtknijpt voor corruptie op hoog niveau en drugshandel.

Uitzendingen op Youtube

Peker stopte in juni 2021 met zijn uitzendingen op YouTube nadat ambtenaren uit de Emiraten hem hadden opgepakt voor verhoor, rond dezelfde tijd dat Ankara en Abu Dhabi verzoeningsgesprekken voerden.

De gangster heeft echter onlangs een alternatief Twitter-account geopend, Deli Cavus [Gekke sergeant] genaamd, om zijn kritiek en beschuldigingen van corruptie in de hogere echelons van de regering voort te zetten.

Deze week beweerde hij dat de Turkse regering de macht niet zou opgeven, zelfs niet als ze de verkiezingen van juni niet zou winnen. Hij zei ook dat hij, ondanks de druk, zijn ultieme beschuldigingen vóór de verkiezingen zou onthullen.

In reactie daarop vroegen de autoriteiten van de VAE aan Peker om te stoppen met tweeten op het Deli Cavus account, aldus het pro-oppositie dagblad Sozcu.

Peker deelde het Sozcu-rapport op zijn officiële Twitter-account en bevestigde de inhoud.

Sozcu zei ook dat Peker overweegt of hij zich in juni kandidaat zal stellen voor een zetel in het parlement, omdat dat immuniteit zou opleveren tegen de rechtszaken tegen hem.

Turkije en de VAE zijn het afgelopen jaar begonnen met het herstellen van de betrekkingen, na 10 jaar van politieke en proxy conflicten in o.a. Libië, Egypte en de Hoorn van Afrika, en beschuldigingen dat de Emiraten samenspanden om de Turkse regering ten val te brengen.

Het historische bezoek van Mohammed bin Zayed, heerser van Abu Dhabi, aan Ankara afgelopen november heeft de betrekkingen officieel genormaliseerd en het emiraat ertoe aangezet te verklaren dat het de komende jaren 10 miljard dollar in Turkije zal investeren te midden van een Turkse valutacrisis.

Bron: Turkse media