Viktorya Babicheva, die 14 jaar geleden vanuit Oekraïne naar de zuidelijke Turkse provincie Antalya kwam om te studeren, is de architect van een groeiende beweging van expat-vrouwen die zich vrijwillig inzetten voor het schoonmaken van de badplaats.

Hun onofficiële beweging “Clean Turkey” houdt in dat ze regelmatig schoonmaakbeurten houden in de provincie aan de Middellandse Zee, vooral in gebieden langs wandelpaden en parken.

Omdat ze zich stoorde aan het afval dat anderen tijdens haar dagelijkse wandelingen achterlieten, besloot Babicheva een vuilniszak bij zich te dragen wanneer ze rondwandelde.

Al snel trok haar gewoonte de aandacht van haar expatvrienden. Toen Babicheva een socialemediagroep oprichtte onder de naam “Clean Turkey”, bereikte ze meer mensen die in Antalya wonen, van Oekraïense landgenoten tot expats uit Rusland, Azerbeidzjan en Oezbekistan. Nu komen ze samen voor reinigingstochten in de provincie.

“Je ziet hoezeer mensen vervuilen als je meer tijd in de natuur doorbrengt. Zelfs op onbewoonde plekken ligt er te veel afval. Ik vond dat ik daar iets aan moest doen”, vertelde Babicheva vrijdag aan het Anadolu Agency (AA).

Ze is er trots op dat meer mensen zich bij haar aansluiten en rekent ook Turken tot haar vrijwilligers.

“We hebben nu meer dan 500 vrijwilligers in heel Antalya. We ruimen elke plaats en elk soort afval op,” zei ze. Met “elke soort” bedoelt ze interessant afval dat ze tijdens hun schoonmaakrondes zijn tegengekomen, zoals tv’s, kapotte airconditioners en autobanden.

Vrijwilligers organiseren ook bewustwordingsprogramma’s voor de lokale bevolking, met name over recycling praktijken.

Bron: Sabah