De nabestaanden van Charles George Courtney, een Engelse vakantieganger die een deel van zijn erfenis naliet aan Turks hotelpersoneel in de Egeïsche toeristische hotspot Kuşadası, hebben in hun interviews met de Britse media gezegd dat de hotelmedewerker 232.000 euro heeft gekregen voor zijn aandeel.

“De Turkse man hoeft niet meer te werken”, meldde de Daily Mail op 1 september.

Turkse media onthulden onlangs dat Courtney, die op 15 juli 2014 op 87-jarige leeftijd overleed, “wat geld” heeft overhandigd aan Turkse werknemers van een hotel in de wijk Kuşadası in de westelijke provincie Aydın.

Het hotelpersoneel gaf, in gesprek met Turkse journalisten, toe dat “geld aan hen werd overgemaakt”, maar weigerde de bedragen te noemen.

“Courtney gaf de Turkse hotelmedewerker, Taşkın Daştan een niet nader genoemd bedrag, vermoedelijk in de orde van grootte van 200.000 pond (275.000 dollar),” schreef het dagblad, op basis van gegevens van vrienden en familieleden van de man.

“Hij betreurde het ten zeerste dat hij geen kinderen had met zijn vrouw Miriam, die 10 jaar geleden aan kanker overleed na 50 jaar huwelijk,” zei Courtney’s 87-jarige vriend Terry Aplin.

“Hij zag de hotelmedewerker als een zoon die hij nooit had gehad.”

Taşkın Daştan

Courtney ontmoette Daştan bij zijn eerste bezoek aan het hotel in 1990 en knoopte een vriendschap met hem aan omdat de hotelmedewerker zich zachtaardig tegen hem gedroeg.

“Het hotelpersoneel hield zoveel van hem. Ze zouden hem ‘Godfather’ noemen. Het hotel was als een tweede thuis voor hem,” merkte Aplin op. “Soms ging hij drie keer per jaar omdat hij van de plek en de mensen hield.”

De hoteldirectie maakte bekend dat Courtney in drie decennia 52 vakanties in het hotel had doorgebracht.

Volgens Aplin was de plaats van Daştan in Courtney’s leven een beetje anders. “Hij was als een zoon. Daştan had hem uitgenodigd voor een diner bij hem thuis om zijn vrouw en kinderen te ontmoeten.”

Voor Daştan was Courtney ook speciaal. “Het spijt me dat hij is overleden, maar om eerlijk te zijn ben ik verbaasd dat ik zo’n bedrag heb geërfd. We hadden geen idee dat we in de rij stonden om iets te krijgen,” vertelde hij op 31 augustus aan dagblad Hürriyet.

Op de vraag wat hij met het geld gaat doen, benadrukte hij: “Ik zal het gebruiken voor de opleiding van mijn kinderen.”

“Geld zal me niet veranderen. Ik zal blijven werken als piccolo,” verklaarde hij.

Charles George Courtney

De rijkdom van Courtney, die manager was bij een brouwerijbedrijf in Londen, is niet bekend gemaakt, maar zijn vrienden dachten dat hij “een paar honderdduizend pond” had.

“Hij verbleef altijd in dezelfde kamer. Daarom heeft de hoteldirectie jaren geleden de kamer 401 ‘Kamer Charlie’ genoemd.” merkte Daştan op.

Vlak voor zijn dood wilde Courtney dat zijn neef zijn testament zou uitvoeren, met het verzoek om alle eigendommen te verkopen.

Na jaren van juridisch werk heeft Courtney’s neef het erfdeel toegewezen toen hij onlangs Turkije kwam bezoeken.

Naast de hotelmedewerker ontvingen ook enkele andere personeelsleden van het hotel kleinere geldbedragen, die nog niet bekend zijn gemaakt.

Bron: Hürriyet