Enkele wanhopige migranten die gestrand zijn in Griekenland, hebben geprobeerd terug naar Turkije te zwemmen voor een tweede kans om Europa te bereiken. Anderen begonnen woensdag met een hongerstaking uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in hun opvangkamp.

Sinds maandag werden verschillende groepen gemeld die zich aan de reis waagden. Op het Griekse eiland Chios gingen vijf Marokkanen en een Algerijn met zwemvesten de zee in. Volgens de Griekse kustwacht wilden ze terugkeren naar Turkije en proberen Europa te bereiken via een andere route.

De overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije ontneemt migranten die met boten van Turkije naar Griekenland komen, de kans om asiel te krijgen in Europa.

Tienduizenden mensen zijn gestrand in Griekenland als gevolg van de sluiting van de grenzen in het noorden. Ze worden er geconfronteerd met een trage procedure die hen uiteindelijk zal terugsturen naar Turkije.

Hongerstaking

In afwachting leven vele migranten in erbarmelijke, geïmproviseerde kampen. In een van die kampen in de buurt van Athene begonnen honderden mensen woensdagmorgen met een hongerstaking uit protest tegen de levensomstandigheden. Dat meldde de Griekse krant Kathimerini. In het overbevolkte kamp wonen volgens de krant ongeveer 3.500 mensen in onhygiënische omstandigheden.

Woensdag werd een rapport over de Griekse kampen gepubliceerd, waarin een speciale gezant van de Raad van Europa aandrong op een dringende verbetering van de levensomstandigheden, vooral in de grootste kampen. Hij riep ook op tot een betere bescherming van kinderen, in het bijzonder van hen die gescheiden zijn van hun ouders.

Bron: standaard.be