Kemal Kiliçdaroglu, de voorzitter van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) heeft kritiek geuit op het presidentieel systeem dat de AKP wenst in te voeren. Volgens Kiliçdaroglu is het niet mogelijk dat zo een systeem zonder geweld geimplementeerd wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=JIiUMjhg2rw

“Je kan niet zomaar een presidentieel systeem invoeren zonder dat er bloed zal vloeien”, zei Kılıçdaroğlu tijdens een speech in Ankara vandaag. “Ze zeggen dat ze een presidentieel systeem willen brengen. Een persoon zal spreken en heel Turkije zal zwijgen. Een persoon zal spreken en rechters zullen volgens zijn wil een oordeel vellen. Een persoon zal spreken en wetgevers zullen naar zijn wil buigen. Je kan niet zo’n systeem invoeren”, zei Kılıçdaroğlu.

[poll id=”4″]

Presidentieel systeem

De Turkse president Erdogan liet eerder weten dat een nieuwe grondwet en een nieuw presidentieel systeem nodig zijn voor Turkije. Volgens de president zal dat het land sterker en stabiel maken. Hij wil een referendum om dat zo snel mogelijk te kunnen organiseren.

Erdogans Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (AKP) heeft in het Turkse parlement 317 zetels op 550, 13 te weinig om eigenhandig een referendum door te drukken.

Hurriyet