Wat is er zo speciaal aan het rekbare Turkse ijs?

Kunt u zich een ijsje voorstellen dat nooit smelt, dat rekbaar is als een deeg en koud als ijs?

Nou, een combinatie van dit alles klinkt misschien niet als een ijsje, maar dit is de specialiteit van Dondurma, in de volksmond bekend als het Turkse ijs.

Maar wat maakt de textuur van dit ijs zo anders en waarom smelt dit ijs nooit? Hier is alles wat u moet weten over dit unieke ijs!

Wat maakt Dondurma zo anders?

Dondurma ijs is kauwbaar, rekbaar en koud, en kan met een vork en mes worden gegeten. In tegenstelling tot ander ijs, wordt Turks ijs gesneden met een slagersmes, maar wat maakt het zo kauwbaar en rekbaar?

Wel, het ijs wordt bereid met geitenmelk en om deze melk aromatisch te maken, worden de geiten gevoederd met planten als Tijm en Tragacanth. Deze planten worden op plaatselijke boerderijen gekweekt en de geiten mogen zich ermee voeden, waardoor de melk die voor het ijs wordt gebruikt een kenmerkende smaak en aroma krijgt.

Het tweede ingrediënt dat wordt gebruikt om dit ijs te maken is een zoetstof/suiker. Het laatste, meest essentiële ingrediënt dat dit ijs een unieke textuur geeft, is salep, wat in feite een wortel van de wilde orchidee is. Het gebruik van salep geeft het roomijs een rekbare, kauwbare textuur en accentueert het aroma van dit roomijs.

Oorsprong van Dondurma?

Aangenomen wordt dat dit traditionele ijs zijn oorsprong vindt in de bijlanen van een Turkse regio genaamd Kahramanmaraş, die later bekend werd als de ijshoofdstad van Turkije.

Er wordt aangenomen dat de oorsprong van het ijs teruggaat tot ongeveer 300 tot 500 jaar volgens regionale digitale platforms.

Wat is er nog meer?

De kauw- en rekbare textuur van het ijs werd bereikt door het ijs met de hand te karnen. Afgezien van het gebruik van salep als een essentieel ingrediënt, maakt het uitgebreide karnen en uitrekken van het ijs het zo speciaal.

Niet alleen de smaak en de textuur, het ijs wordt ook op een leuke manier verkocht, waarbij de verkopers een traditionele Turkse klederdracht dragen en een bel luiden om de gasten uit te nodigen in hun winkel en het ijs wordt geserveerd na een interessante presentatie.

Bron: TOI