Het Amerikaanse parlement heeft dinsdag met een overweldigende meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd, waarmee ze China onder druk wil zetten na de brutale aanvallen op etnische moslims in het uiterste westen van het land. Eerder werd al een gelijkaardige maatregel doorgevoerd, in verband met de mensenrechtenschendingen in Hong Kong, tot grote woede van de Chinese regering.

De Wet Inzake het Beleid rond de Mensenrechten van de Oeigoeren werd met 407 stemmen tegen 1 goedgekeurd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Eerder was de wet al door de Senaat aangenomen.

Woensdagochtend kwam er protest van China tegen de Amerikaanse wet.

De wet veroordeelt China voor het oppakken van 1 miljoen Oeigoeren, Kazachen en andere minderheden. Zij worden ondergebracht in zogenaamde heropvoedingskampen, waar ze politiek geïndoctrineerd, gemarteld en uitgehongerd worden. Ook worden hun religieuze en linguïstische vrijheden ontzegd.

Door de nieuwe wet kan het Staatsdepartement voortaan zelf sancties opleggen aan bepaalde Chinese ambtenaren, voor hun rol in de aanvallen in de rgio Xinjiang.

“De Chinese regering en de Communistische Partij doen er alles aan om systematisch de etnische en culturele identiteit uit te wissen van Oeigoeren en andere moslimminderheden in Xinjiang,” zegt senator Marco Rubio. “Dit is opnieuw een belangrijke stap voorwaarts, zodat Chinese functionarissen verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de aanhoudende flagrante mensenrechtenschendingen.”

Hua Chunying, de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde woensdag dat de VS de kwestie-Xinjiang gebruikt om de etnische relaties in China te ontwrichten en de welvaart en stabiliteit van het uiterste westen te ondermijnen. In dat gebied wonen overwegend Oeigoeren en Kazachen, beide moslimminderheden.

 

Bron: Sabah

S.V.R.