Şule Çet

Een rechtbank in Ankara heeft woensdag twee mannen veroordeeld die universiteitsstudente Şule Çet hebben verkracht en vermoord.

De zaak leidde tot zware protesten tegen vrouwengeweld. Çet’s werkgever, Çağatay Aksu, werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord en aanranding in de eerste graad. Aksu’s collega, Berk Akand, werd veroordeeld tot 18 jaar en 9 maanden voor zijn betrokkenheid bij de feiten.

De 23-jarige Çet die studente was aan de Gazi-Universiteit, werd vorig jaar om het leven gebracht op Aksu’s kantoor. De verdachten werden kort na hun eerste arrestatie vrijgelaten met grote publieke verontwaardiging als gevolg.

De ouders van de jongedame zijn ervan overtuigd dat hun dochter uit het raam werd geduwd en 20 verdiepingen naar beneden viel.

De Turkse media beweren dat ze waarschijnlijk uit het raam werd geduwd nadat ze de seksuele avances van haar baas afsloeg. De verdachten ontkenden de aanklachten en zeiden dat Çet zelfmoord heeft gepleegd door zelf uit het raam te springen.

De zaak kreeg veel media-aandacht omdat de beklaagden hebben geprobeerd om de schuld van zich af te schuiven. Het hele land reageerde verontwaardigd. Çet werd het gezicht van alle vrouwen die in dergelijke omstandigheden werden vermoord.

Huiselijk geweld en de moord op vrouwen door echtgenoten, partners en familieleden is al lang een doorn in het oog van Turkije. Dankzij de grotere media-aandacht van de afgelopen jaren is de kwestie nu zichtbaarder dan ooit.

Deze maandag werd de 20-jarige studente, Ceren Özdemir, doodgestoken voor haar huis in de noordoostelijke provincie Ordu. De politie arresteerde woensdag een verdachte. De politie zegt dat de motieven achter de dodelijke aanval vooralsnog onbekend zijn. De lokale bevolking reageerde geschokt.

Cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken wijzen op 124.521 gevallen van geweld tegen vrouwen in de eerste 10 maanden van 2019. In 2018 lag dit cijfer 19,1% hoger.

Sabah