Links: Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Rechts: de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu

Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei maandag dat Washington de legitieme rechten van Turkije om haar burgers tegen terroristische elementen te beschermen erkent en volledig begrijpt.

Foto: Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson

Zijn opmerkingen kwamen er tijdens een ontmoeting met Brits Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson in Londen. Hij zei dat de terreurgroep Daesh in Syrië is verslagen. “We zijn dus bezorgd om de Turkse incidenten in Noord-Syrië,” zei Tillerson.

Wij erkennen en begrijpen de rechten van Turkije

 “We erkennen en begrijpen de legitieme rechten van Turkije om haar burgers te beschermen tegen terroristische elementen die aanvallen uitvoeren op Turkse burgers op Turks grondgebied vanuit Syrië,” voegde hij toe en spoorde alle partijen aan om terughoudendheid te tonen.

Tillerson zei dat hij contact houdt met Ankara en de leiding van de VS-geleide coalitie in Syrië en voegde toe dat hij de Turkse “legitieme zorgen” wil bespreken. Turkije begon op zaterdag Operatie Olijftak om PYD/PKK en Daesh-terroristen te verwijderen uit Afrin.

Veiligheid en stabiliteit

Volgens het Turkse leger heeft de operatie als doel het creëren van veiligheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen en ook de regio, evenals het beschermen van het Syrische volk tegen onderdrukking en wreedheid door terroristen.

De operatie wordt uitgevoerd in het kader van de Turkse rechten gebaseerd op internationaal recht, beslissingen van de VN-Veiligheidsraad, zelfbeschermingsrechten uit het VN-verdrag en respect voor de territoriale integriteit van Syrië, zei het.

Het leger zei ook dat “uiterste aandacht” wordt gegeven om burgers geen schade toe te brengen. Afrin vormt een grote basis voor de PYD/PKK sinds juli 2012 toen het Assad-regime in Syrië de stad overliet aan de terreurgroep zonder strijd.

Later op maandag hielden Tillerson en Johnson een meeting achter gesloten deuren. Tillerson ontmoette ook premier Theresa May en Nationale Veiligheidsadviseur Mark Sedwill.

AA