'Er is geen andere manier om onze grenzen vrij te maken van terreur’, aldus Bahceli

ANKARA – De voorzitter van de oppositiepartij MHP (Nationalistische Beweging Partij) heeft zijn steun geuit aan Turkije’s voortdurende militaire operatie in Afrin, in Noord-Syrië, dat als doel heeft om terroristische groeperingen in de regio te elimineren.

“Er is geen andere manier om onze grenzen vrij te maken van terreur”, vertelde Devlet Bahceli aan verslaggevers tijdens een persconferentie in Kizilcahamam, vlakbij de hoofdstad Ankara.

Op zaterdag begon Turkije met de Operatie Olijftakom PYD/PKK en Daesh elementen uit het Syrische Afrin uit te roeien.

De Turkse Militaire Staf  heeft verklaard dat de operatie erop gericht was om zekerheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen en de regio te bewerkstelligen, om PKK/KCK/PYD-YPD en Daesh terreurgroeperingen uit te schakelen en om het Syrische volk tegen de onderdrukking en wreedheid van terroristen te beschermen.

“We steunen Operatie Olijftak dat zich tegen terreurorganisatie PKK/PYD richt. Dit is een zaak van nationaal belang,” verklaarde Bahceli.

Uitgeroeid worden

“De operationele partner van de Verenigde Staten moet uitgeroeid worden. PKK, PYD en YPG die zich voordoen als de Syrian Democratic Forces moeten van onze grenzen verdreven worden,” zei Bahceli.

Turkije voert de operatie binnen de context van haar rechten, gebaseerd op internationaal recht, besluiten van de VN Veiligheidsraad, specifiek nrs. 1624 (2005), 2170 (2014) en 2178 (2014) en onder het zelfverdedigingsrecht onder het 51e artikel van het Handvest van de Verenigde Naties, met respect voor de Syrische territoriale integriteit.

Alleen terroristische doelwitten

Het leger verklaarde ook dat alleen terroristische doelwitten vernietigd werden, en dat er “de uiterste prioriteit” werd gegeven aan het veilig houden van burgers.

Afrin is een belangrijke schuilplaats geweest voor de PYD/PKK sinds juli 2012 toen het Syrische regime van Assad de stad zonder enig verzet overliet aan de terreurgroep.

De Turkse steden Kilis en Hatay vlakbij de Syrische grens liggen binnen bereik van vuurwapens van de PYD/PKK groep uit Afrin, dat op een heuvel ligt. De terreurgroep heeft ook het Amanos Gebergte gebruikt om vanuit Syrië Turkije binnen te dringen.

De PYD/PKK is afhankelijk van Afrin om vanuit het Noordwesten van Syrië de Middellandse Zee te kunnen bereiken.

Een kwart van Syrisch gebied en 65 procent van de Turks-Syrische grens zijn momenteel bezet door de terreurorganisatie.

Anadolu Agency