Door de nieuwe maatregelen kunnen vrouwelijke passagiers vanaf nu ook uitstappen aan plaatsen die niet als stopplaats zijn voorzien. De maatregel is sinds afgelopen vrijdag van kracht.

Binnen het kader van de vernieuwde dienstverlening kunnen vrouwelijke passagiers na 22u. de chauffeur vragen om hun dichter bij hun plaats van bestemming af te zetten. Het manoeuvre mag wel geen gevaar voor het plaatselijk verkeer en milieu vormen.

Ceyda Ada en Nihal Özçapkın, beide passagiers op de bus, zijn alvast heel blij met de veranderingen. Volgens hen zorgt het decreet ervoor dat ze de onbewoonde plekken van de stad kunnen vermijden en dat ze op een veiligere en snelle manier kunnen reizen.
Het voorstel voor de nieuwe maatregelen werd door gemeenteraadslid Esin Hacıalioğlu ingediend.

Minimalisering

Volgens haar minimaliseren de nieuwe maatregelen de kans dat vrouwelijke passagiers aan geweld worden blootgesteld wanneer ze ’s avonds over straat lopen. Volgens de resolutie werden tussen 2002 en 2015, 5400 vrouwen in Turkije vermoordt: “De nieuwe maatregel is misschien een kleine stap om dit geweld te verkleinen, maar een grote stap om de blootstelling van vrouwen aan fysiek en seksueel geweld op onze straten te beperken.”
Sabah