Başaran-Symes

Volgens Başaran-Symes, voorzitster van de Turkse vereniging voor handel en industrie (TUSIAD) zijn bedrijven in Turkije bezorgd over de toenemende spanningen tussen Ankara en Brussel.

In een interview met CNN Turk benadrukte Başaran-Symes dat de relaties tussen de E.U. en Turkije van groot belang zijn voor de handel: “Ik denk dat de leiders van beide kampen hier niet teveel van gaan afwijken. Een goede verstandhouding is primordiaal voor onze handelsbelangen. We zijn ook zeer bezorgd over de huidige spanningen met de E.U.,” aldus Başaran-Symes. De voorzitster legde ook de nadruk op het feit dat Turkije een gemiddelde groeiratio van 5 procent nodig heeft om het werkloosheidspercentage van 11 naar 8 procent te brengen.

Wederzijdse kritiek

unnamed
Rapporteur Kati Piri

De spanningen tussen Ankara en Brussel resulteerden in wederzijdse kritiek tussen beide kampen: Brussel is bezorgd dat Turkije afglijdt in de richting van minder democratie en Ankara verwijt de Europese Unie dat ze niet genoeg begrip toont voor de huidige situatie waarin het land verzeild is geraakt na de mislukte staatsgreep. Op 17 november annuleerde een delegatie Europarlementariërs haar reis naar Turkije nadat Ankara weigerde te praten met E.U. Rapporteur Kati Piri. Volgens Piri ontzegden de Turkse autoriteiten haar de toegang tot het land omwille van haar recente opstelling ten opzichte van Turkije sinds de couppoging. Volgens de Turkse autoriteiten werd haar echter de toegang ontzegd omwille van haar recente kritiek over de toetreding van het land tot de Europese Unie.

Referendum

Op 15 november verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij bereid was een referendum te houden over de toetreding tot de Europese Unie. De president is ook voorstander van een herinvoering van de doodstraf. Een herinvoering van de doodstraf zou onvermijdelijk resulteren in een einde van de gesprekken over de mogelijke toetreding van Turkije tot de unie.

Hürriyet