Togg's "Transition Concept" elektrisch voertuig nadat het werd onthuld tijdens de CES 2022 in het Las Vegas Convention Center in Las Vegas, Nevada, VS, 5 januari 2022. (AA-foto)

Togg, het eerste Turkse automerk van eigen bodem, heeft zijn eerste stappen op de Europese markt gezet door in Duitsland zijn eerste vertegenwoordigingskantoor te openen.

Het is de bedoeling dat Togg later dit jaar met de massaproductie van start gaat.

Togg CEO Mehmet Gürcan Karakaş zei in augustus vorig jaar dat het bedrijf zou beginnen met de verkoop in Duitsland, gevolgd door andere markten in Europa.

Duitsland streeft naar ten minste 15 miljoen elektrische auto’s op de wegen tegen 2030 in zijn verschuiving naar klimaatneutraliteit, volgens een regeerakkoord van de nieuwe regering van het land.

De Turkse Automobile Joint Venture Group, bekend onder de naam Togg, is het consortium dat de inheemse auto van het land ontwikkelt.

Togg zal zijn eerste in serie geproduceerde voertuig, een volledig elektrische SUV, tegen eind 2022 op de markt brengen en opende zijn eerste buitenlandse kantoor in Stuttgart, volgens een verslag van de publieke omroep TRT Haber.

De SUV in het C-segment zal in het eerste kwartaal van 2023 worden gelanceerd en zal de eerste elektrische sport utility vehicle zijn die op het Europese vasteland wordt geproduceerd door een niet-traditionele fabrikant, zei Karakaş eerder deze maand.

“Ik denk dat als er aandacht wordt besteed aan de kwaliteit, zowel de Duitsers als de Turken hem zullen kopen,” zei Durmuş Yılmaz, een leverancier van auto-onderdelen in Duitsland.

“We zien dat de Duitsers overal veel aandacht aan besteden. Als wij hetzelfde doen, hangt het af van de kwaliteit, discipline; als ze het kopen, zullen ze beseffen dat het een goede auto is,” vertelde Yılmaz aan TRT Haber.

Het merk streeft ernaar tegen 2030 1 miljoen voertuigen te produceren in vijf verschillende segmenten.

Togg, dat staat voor Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, werd door het Amerikaanse tijdschrift Exhibitor uitgeroepen tot een van de 20 topmerken die deelnamen aan de 2022 Consumer Electronics Show (CES).

Togg toonde de “Transition Concept Smart Device”, een volledig elektrische fastback conceptwagen tijdens een van ’s werelds grootste technologie- en gadgetbeurzen, eerder deze maand gehouden in Las Vegas.

Het was niet meteen duidelijk of de fastback bedoeld is om de eerder geziene compacte sedan te vervangen of alleen voor CES is gemaakt.

Togg werd gelanceerd op 25 juni 2018. President Recep Tayyip Erdoğan onthulde in december 2019 prototypes voor de SUV en een sedan, beide volledig elektrisch en C-segment modellen.

Togg zei dat het vijf verschillende modellen zou produceren – een SUV, sedan, C-hatchback, B-SUV en B-MPV – tot 2030. De massaproductie van de SUV begint tegen het einde van dit jaar, de sedan volgt daarna.

‘300 tot 500 kilometer’

De bouw van de technische, ontwerp- en productiefaciliteiten van Togg is medio 2020 begonnen. De faciliteit is gebouwd op een oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante meter in het Gemlik-district in het noordwesten van de provincie Bursa en zal naar verwachting in de komende maanden worden voltooid.

Togg heeft gekozen voor het geavanceerde lithium-ion batterijtechnologiebedrijf Farasis als zijn zakenpartner voor de batterij.

De auto van eigen bodem kan met snelladen in minder dan 30 minuten 80% lading bereiken. Hij zal een actieradius hebben van 300 kilometer tot 500 kilometer.

Bron: Sabah