Volgens de Turkse minister van agricultuur heeft de pro-“Koerdische” partij, HDP, haar kansen verspeeld om zichzelf te distantiëren van het terrorisme en zichzelf te positioneren als een bruggenbouwer inzake het Koerdische vraagstuk.

“Binnenkort zullen alternatieve politieke organisaties ontstaan die weerstand zullen bieden aan elke vorm van druk. Zuidoost Turkije kent een diverse bevolking; er is zowel een conservatief segment als een segment van de bevolking dat zichzelf sociaaldemocraat noemt. Deze groep inwoners moet haar stem durven verheffen om een democratische oplossing te vinden voor dit vraagstuk,” aldus Faruk Çelik, de Turkse minister van agricultuur.

speelbal van een illegale organisatie

Celik is zelf afkomstig van Oost-Turkije en vertegenwoordigt ook de regio Şanlıurfa in het parlement. “Turkije is een land met oneindig veel problemen. Niemand is voorstander van de arrestaties van politici en journalisten. Wij zijn hier ook resoluut tegen. Maar wat moet je doen als een journalist zich schuldig maakt aan een strafbaar feit? Of als een burgemeester zijn voornaamste taak vergeet, namelijk het volk te dienen en een speelbal wordt van een illegale organisatie?”, voegde de minister hieraan toe.

Stabiliteit en vrede in de regio

Celik beticht de HDP ervan dat ze geen aandacht gaf aan de eisen van de 6 miljoen personen die op de partij hebben gestemd. Volgens Celik is het feit dat de meeste inwoners niet reageerden op de arrestaties van de HDP gedeputeerden een teken dat ze ontevreden waren met de pro-“Koerdische” politiek die de partij voerde: “Het volk vroeg hen om deze kwestie op te lossen in het parlement. Ze zijn de druk van de PKK meer dan beu en hebben begrepen dat de partij nooit voor stabiliteit en vrede in de regio zal zorgen. Het is duidelijk dat mensen genoeg hebben van het conflict en de HDP zal ook geen steun meer krijgen van de burgers.”

Voornaamste doel van de PKK is de ontmanteling van de Turkse staat

Het is duidelijk dat sommige HDP gemeenten een deel van hun inkomsten naar de PKK oversluisden en dit zorgde voor problemen in enkele gemeenten. “Het is uitermate spijtig dat het vredesproces ten einde kwam; maar laten we niet vergeten dat hun voornaamste doel de ontmanteling van de Turkse staat is en dus indruist tegen onze democratische waarden”. Turkije zal nooit verdeeld worden omwille van sociologische, culturele en historische redenen maar het land moet wel een centrum worden voor de Koerdische gemeenschap in Turkije en de Koerdische diaspora in het buitenland.

Burgers moeten moedig zijn 

Het Kamerlid gaf toe dat het conflict met de PKK geen gemakkelijke strijd is: “Honderden van onze mensen worden vermoord. Dit is niet is wat we willen maar de PKK dwingt ons hier toe. De PKK voert een strijd die in wezen een strijd is tegen de burgers en het democratisch proces, maar het volk moet moedig zijn. De staat zal blijven vechten tegen deze gewapende groeperingen tot ze verdwenen zijn. Intussen moeten de burgers mechanismen creëren zodat ze kunnen participeren aan de democratie”. Celik voegde hieraan toe dat het veelal conservatieve Zuidoosten van Turkije een grote impact kan hebben op de rest van het land.

Gemiste kans voor de HDP

Volgens de minister verloor de HDP, ondanks haar 80 Kamerleden, haar kans om het land naar de vrede leiden. “Het was nooit duidelijk bij wie de loyaliteit van deze 80 Kamerleden lag.” De minister bekritiseerde ook de onlangs gearresteerde covoorzitter van de HDP, Selahattin Demirtaş: “Iedereen die aan politiek doet moet hier een zekere prijs voor betalen… Demirtas speelde zijn rol uitmuntend en bracht een goede boodschap over. Spijtig genoeg hebben we gezien dat zodra Demirtas verkozen werd hij zich niet durfde te distantiëren van het geweld en de moorden.”

Hürriyet