Daniel Kawczynski,

Een Britse parlementariër vertelde aan een Turkse nieuwsanker dat er “geen twijfel” mogelijk is dat de Gulenistische terreurgroep (FETO) diep betrokken was in de Staatsgreep van 15 juli die vele doden had veroorzaakt.

Daniel Kawczynski, een lid van het parlement van het Verenigd koninkrijk liet zich openlijk uit over de mislukte staatsgreep die 248 doden veroorzaakte en de 2.200 gewonden aan een Turks nieuwsanker van TRT World. In een interview dat maandag gepubliceerd werd verteld hij: “ Voor mij is er geen twijfel meer mogelijk dat de Gulen beweging ernstig betrokken is in de mislukte staatsgreep.”

“Dit is niet enkel een organisatie die actief is in Turkije. Wij moeten zoeken wat hun motieven zijn, wat hun doel is en waarom zij zodanig betrokken waren in die mislukte staatsgreep”, voegde hij toe. Kawczynski, die lid van het Britse Commissie van Buitenlandse Zaken dat instaat voor de Turks-Britse relaties, verklaarde dat deze commissie Turkije zou bezoeken in januari, hieraan toevoegend: “Wij willen het fijne weten van de coup.”

Turken teleurgesteld

Kawczynski zei ook dat het Turks volk “teleurgesteld” is over het antwoord dat gegeven werd door de Westerse landen over de gefaalde coup. “De Turkse claims moeten ook zeer serieus genomen worden. Wij kunnen en zullen Turkije niet in de steek laten.”

“Als mensen hebben gepoogd om een democratisch verkozen overheid omver te werpen die bovendien een NAVO lidstaat is, zou dit een zeer grote zorg moeten zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Wij kunnen en zullen Turkije niet in de steek laten.” Kawczynski vroeg zich af wat het antwoord dan zou zijn van het V.K.  als het Brits volk “uitgemoord werd door een organisatie die ons parlement wou destabiliseren en de democratische wil van het Britse volk wou omver werpen?”

Turkse volk bracht einde aan coup

“Ik heb de coup live op tv gevolgd. Het was echt hartverwarmend hoe de Turkse president (Recep Tayyip Erdogan) en eerste minister (Binali Yildirim) het Turks volk moed insprak en als antwoord hierop het volk opstond in talrijke nummers. Het is het Turks volk dat een einde bracht aan de coup” voegde hij eraan toe.

Kawczynski beschreef Turkije als een prominent lid van NAVO die een “zeer belangrijke” rol speelt in het verslaan van ISIS in Syrië en Irak. “Ik vermoed dan ook dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump uiteindelijk zal luisteren naar de Turken. Indien Amerika Turkije aan boord wilt houden zal ze genoodzaakt zijn om naar hun te luisteren.”

“Turkije is een perfecte natie die in de EU past”

“Ik denk dat de EU nog veel moet bewerkstelligen om het vertrouwen te herwinnen van de Turken” verklaarde Kawczynski in het interview. “Het zou een enorme catastrofe zijn voor Europa indien ze Turkije verliezen als strategische partner. “

“Turkije mag niet gezien worden als een mindere. Ik denk hierbij aan de knipperlichtrelatie voor het lidmaatschap in de EU, dat schandelijk is. Turkije is een perfecte natie die in de EU past”, voegde hij eraan toe. “U kan gewoonweg geen vrede en veiligheid hebben in Europa zonder Turkije” verdedigde hij.

Sabah