Een rechtbank in Ankara heeft een vrouw veroordeeld tot het betalen van 18.000 Turkse lira (ongeveer 2871 Euro) aan haar echtgenoot. Zij wordt beschuldigd van bedrog, en het hoederecht over hun kind wordt aan de vader toegewezen.

Het incident gaat terug tot 11 november 2016. De man, Mehmet A. (29), kwam thuis en zag dat zijn vrouw, Pelin A. (27), en hun toen anderhalf jaar oude zoontje nergens te vinden waren.

Toen hij merkte dat de man van zijn zus, Durmuş B. (30), ook verdwenen was, diende hij een klacht in tegen zijn schoonbroer. Hij ging ervan uit dat Durmuş weggelopen was met zijn vrouw.

Op 13 november 2016 verklaarde de vrouw dat ze weggelopen was omdat haar echtgenoot haar en hun zoontje verwaarloosde.

“Ik liep niet weg met Durmuş B. We hadden geen affaire, zoals hij beweerde. Mijn echtgenoot liet mij, mijn kind en het huis in de steek,” zou ze gezegd hebben.

Scheiding

Mehmet A. vroeg dan de scheiding aan en eiste 50.000 Turkse lira (ongeveer 7975 Euro) schadevergoeding voor materiële en niet-materiële schade en het hoederecht over het kind.

Een familierechtbank in de Centraal-Anatolische provincie Konya bevond beide partijen schuldig. Het hoederecht over het kind werd toegewezen aan de moeder en Mehmet A. moest maandelijks 250 Turkse lira (ongeveer 40 Euro) alimentatiegeld betalen.

In beroep

Maar de advocaten van de man gingen in beroep bij een hogere rechtbank in Ankara. Die verklaarde de eerdere beslissing nietig en veroordeelde Pelin A. tot het betalen van 18.000 Turkse lira voor materiële en niet-materiële schade, omdat ze de “eed van trouw” jegens haar echtgenoot had verbroken.

“De vrouw is meer schuldig dan de man. En het gedrag van de vrouw, meer bepaald het niet naleven van de eed van trouw, heeft geleid tot de scheiding en houdt een schending in van de rechten van de aanklager,” aldus de rechtbank.

Hürriyet

S.V.R.