Foto links: John Bolton in gesprek met Ibrahim Kalin, de woordvoerder van de Turkse president. Foto rechts: de Turkse president

Ankara heeft dinsdag herhaald dat het vastbesloten is om alle terroristische elementen te verdrijven uit Noord-Syrië. President Erdoğan bevestigde dat er heel spoedig een derde offensief komt in de regio

De uitspraken van John Bolton over de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK) zijn onaanvaardbaar. Turkije kan niet ingaan op de Amerikaanse eis om de terroristen van YPG te beschermen, heeft president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag gezegd. (John Bolton is de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.)

Erdoğan hield een toespraak op een vergadering van de parlementaire fractie van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hij herhaalde dat Turkije vastbesloten is om alle terroristen uit Syrië te verdrijven als de Amerikaanse troepen het land verlaten hebben.

YPG vertegenwoordigt de Koerden niet

“YPG kan de Koerden niet vertegenwoordigen. Turkije kan niet ingaan op de Amerikaanse eis om de veiligheid van de YPG-terroristen in Syrië te waarborgen.” Erdoğan merkte op dat het niet logisch is om de YPG gelijk te stellen met de Koerden. Hij benadrukte dat de acties van Turkije niet gericht zijn tegen een bepaalde etnische groep, maar tegen het terrorisme, ongeacht de achtergrond van de terroristen.

“Je kan heel gemakkelijk terroristen onderscheiden van onschuldige burgers. Dat doe je gewoon door te kijken naar wie de wapens draagt en wie ze met die wapens viseren, de daden die ze stellen, het bloed dat ze vergieten en de onderdrukking waaraan ze zich schuldig maken,” aldus Erdoğan.

Amerikaans leger

Bolton zei zondag dat het Amerikaanse leger zich enkel kan terugtrekken uit het noordoosten van Syrië op twee voorwaarden. Ten eerste dat ook de laatste overblijfselen van Daesh met wortel en tak worden uitgeroeid. En ten tweede dat Turkije garant staat voor de veiligheid van de door de Verenigde Staten gesteunde strijdkrachten, meer bepaald de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die gedomineerd worden door de terroristen van YPG.

“Als er nog andere terroristen onze plannen proberen te dwarsbomen, zullen we hen op dezelfde manier aanpakken,” zei Erdoğan, verwijzend naar de YPG.

Voorts zei de president dat Turkije helemaal klaar is voor een militaire operatie tegen de elementen van Daesh die nog actief zijn in Syrië. Er zal spoedig actie worden ondernomen om ze uit te schakelen.

De bewering dat YPG strijd levert tegen Daesh is volgens hem totaal onjuist. Bovendien heeft Turkije meer dan 100.000 Koerdische vluchtelingen uit Kobani opgevangen toen die stad werd belegerd door Daesh. En die mensen zijn niet teruggekeerd toen YPG de controle had overgenomen.

Volgens Erdoğan keren deze mensen niet terug “omdat ze weten dat hun levens, hun bezittingen en hun eer in gevaar zijn. Want de ene terroristische groepering werd simpelweg vervangen door de andere.”

Sabah

S.V.R.