Een rechtbank in de Griekse grensstad Orestiada heeft op 8 januari een Turkse arbeider vrijgesproken. De man was in mei 2018 per vergissing de grens overgestoken met een graafmachine.

De rechtbank gaf toestemming om de graafmachine terug te brengen naar de Turkse stad Edirne.

Musa Alerik (38) werd gearresteerd, kreeg een celstraf van vijf maanden en een boete van 1500 euro, omdat hij op 1 mei 2018 met de machine zowat acht meter de Turks-Griekse grens was overgestoken. Maar dat vonnis werd nadien opgeschort.

Hij mocht naar Turkije terugkeren op 5 mei 2018.

Op 8 januari heeft de rechtbank in Orestiada twee werknemers van de gemeente Edirne verhoord als getuige. Zij verklaarden dat Alerik al 10 jaar voor de gemeente werkt en niet de bedoeling had om de grens over te steken.

“Musa heeft geen paspoort en het was de eerste keer dat hij in het douanegebied werkte. Hij realiseerde zich niet dat hij de grens was overgestoken omdat de uniformen van de soldaten [langs beide kanten van de grens] zo op elkaar lijken,” verklaarde Ayhan Özer.

Nadat de Turkse en Griekse advocaten aan het woord kwamen, sprak de rechtbank de arbeider en de gemeente Edirne vrij. Ze deed daarmee het eerdere vonnis van de rechtbank van eerste aanleg teniet.

Het voorval vond plaats in een periode van verhoogde spanning tussen Griekenland en Turkije. Turkije had twee Griekse soldaten gearresteerd in het grensgebied en pas na een aantal weken weer vrijgelaten.

Hürriyet

S.V.R.