Gewapende veiligheidsagenten zullen ingezet worden in vliegtuigen die van en naar Turkije vliegen. Dit als een voorzorgsmaatregel tegen terroristische aanvallen. Het gebeurt in navolging van een recente wet die goedgekeurd werd door het Turkse Parlement, aldus de Turkse mediabron daily Habertürk.

De bewakers kregen een speciale training, waarna ze in vluchten worden geplaatst die als extra riskant worden beschouwd. Ze vormen een onderdeel van een gezamenlijk initiatief van vele civiele luchtvaartmaatschappijen. Volgens de wet moeten de veiligheidsmensen deel uitmaken van het personeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De bewakers zullen voornamelijk bestaan uit politieagenten in plaats van privébewakers.

Ze zullen in zetels zitten die zich eerder aan de achterzijde van het vliegtuig bevinden. Hun identiteit zal niet echt duidelijk zijn aangezien ze in burgerkledij zullen rondlopen. Hun outfits zullen tevens verhullen of de agent een wapen draagt. Minstens één veiligheidspersoon zal worden geplaatst op vluchten die als extra riskant worden beschouwd.

Wederkerigheidsprincipe blijft voorwaarde

Het Ministerie voor Binnenlandse Zaken zal de aanwezigheid van bewapende veiligheidsmensen toelaten in buitenlandse civiele vluchten naar Turkije, op voorwaarde dat het wederkerigheidsprincipe wordt gevrijwaard.

Bronnen vertelden de Turkse mediabron Habertürk dat de nieuwe regulaties ook met de nieuwe criteria en regels van de Internationale Civiele Vluchtvereniging moesten rekening houden.

Hurriyet