De lokale, presidentiële en parlementaire verkiezingen van Turkije staan gepland voor 2019. Volgens Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), zal het een keuze worden tussen een “eenmansregime en een democratie”.

“Er zullen verkiezingen plaatsvinden in 2019. Ofwel stemmen we voor een eenmansregime, of voor een democratisch land. Een land met een democratisch parlementair systeem voor onze kinderen,” aldus Kılıçdaroğlu tijdens zijn speech in Ankara op 16 november.

De parlementaire en presidentiële verkiezingen zullen tezelfdertijd gehouden worden in november 2019. De CHP-leider onderstreepte dat ze cruciaal zijn aangezien de grondwetswijzigingen maar net goedgekeurd werden door het referendum van april 2017 en ze dan volledig zullen worden toegepast. Hij zei het volgende:

“Hoe kan dit land het daglicht tegemoet treden als al het gewicht van haar problemen op de schouders van maar één enkele man rust en diezelfde man vervolgens zo makkelijk voor de gek gehouden wordt. We moeten hierover nadenken. Een persoon kan fouten begaan en zwakke punten hebben. Dat is waarom er in een democratie een systeem bestaat dat gestoeld is op evenwichtsverhoudingen. Er bestaat een rechterlijk luik, een uitvoerend luik en een wetgevend luik om die reden.”

“Onze democratie lijdt bloedverlies. Jullie hebben een verantwoordelijkheid.”

Kılıçdaroğlu bekritiseerde ook het woelige water waarin Turkije zich bevindt met haar recent democratisch verleden.

“Turkije gaat door de zwaarste crisis van haar geschiedenis. Journalisten, wetgevers, advocaten, rechters en aanklagers zitten inde gevangenis enkel en alleen omdat ze hun meningen geuit hebben. Vele studenten zitten al tot 600 dagen lang in de gevangenis, wachtende op een aanklacht. Onze democratie is zwaar bloedverlies aan het lijden. Dit is geen probleem dat te wijten valt aan een professionele vereniging of een enkele politieke partij. Dit is een Turks probleem. Jullie hebben een verantwoordelijkheid, als het verlichte volk van dit land, net zoals ikzelf ook. Democratie is niet iets dat men enkel aan de politiek mag overlaten,” aldus Kılıçdaroğlu.

Hurriyet