De autoriteiten in de Turkse hoofdstad hebben een Duits Lesbisch, Gay, Biseksueel en Transseksueel (LGBT) filmfestival op 16 november verboden, één dag voor het begon. Ze haalden daarbij de “openbare veiligheid” en “terrorisme” risico’s aan.

Vier films van Duitse regisseurs gingen getoond worden tijdens het festival, dat gepland was voor 16-17 november in Ankara en georganiseerd werd door de Duitse ambassade en Pink Life QueerFest.

Foto: Kabuğunu Kırmak – Aus der Haut (original title)

Kan vijandigheid opwekken

 “Overwegende dat de inhoud haat en vijandigheid zou kunnen opwekken tegen een deel van de maatschappij … en de inlichtingenrapporten zeggen dat terreurorganisaties dissidente groepen of individuen willen aanvallen, is de evaluatie dat deze filmscreening provocatief kan zijn en reacties kan aantrekken,” zei het Gouverneurskabinet in een verklaring.

Aangevallen op sociale media

De organisatoren Pink Life QueerFest zeiden op 16 november dat het festival aangevallen werd op sociale media.

 “Suggereren dat deze screenings provocatief of het doelwit van terreurgroepen zouden kunnen zijn dient enkel tot legitimatie van de mensen en instituten die haatboodschappen tegen ons verspreiden en ons bestaan als een bedreiging zien,” zeiden ze in een statement.

Ontnomen in naam van ‘bescherming’

 “Het zorgt er enkel voor dat onze grondwettelijke rechten worden ontnomen in de naam van ‘bescherming’”, voegden ze toe.

LGBT pride parades zijn de afgelopen drie jaar verboden geweest in Turkije. In tegenstelling tot vele moslimlanden is homoseksualiteit geen misdaad in Turkije.

De parade verliep vredevol gedurende 13 jaar in Istanbul en het werd een van de grootste LGBT-evenementen in de regio met tienduizenden aanwezigen. In juni 2015 werd het echter voorkomen door de politie die traangas en rubberen kogels op duizenden samengekomen mensen vuurde. De pride parade werd ook verboden door het Gouverneurskabinet van Istanbul in 2016 en 2017 wegens veiligheidszorgen en de openbare orde.

Hurriyet