Recep Tayyip Erdoğan

Het leger veiligheidsagenten van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in de eerste zes maanden van 2021 een schokkende 150 miljoen Turkse lira (15 miljoen euro) gekost, meldde het dagblad BirGün op 19 augustus.

Ondertussen gaf de veiligheidsdienst van het parlement 54,2 miljoen lira uit.

Het leger van veiligheidsagenten van president Recep Tayyip Erdoğan kostte het land in de eerste zes maanden van het jaar maar liefst 151.162.000 Turkse lira, meldde het dagblad BirGün op 19 augustus.

Uit gegevens van de Algemene Directie Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat de uitgaven voor de veiligheid van het parlement met 54.226.000 lire bijna een derde bedroegen van die van de president.

Inlichtingendienst

Het budget voor de veiligheid van de president overtrof ook dat van de afdeling cyberveiligheid, de afdeling verdovende middelen, de afdeling georganiseerde misdaad en de inlichtingendienst.

Alpay Antmen, afgevaardigde van de Republikeinse Volkspartij (CHP), diende een parlementaire enquête in bij vice-president Fuat Oktay over het aantal bewakers en voertuigen van de presidentiële veiligheidsdienst.

“De beveiliging van de president wordt uitgevoerd zonder kwetsbaarheden achter te laten, met voldoende personeel en uitrusting,” zei Oktay in antwoord.

De officiële taken van de presidentiële veiligheidsdienst worden omschreven als “bescherming van de president en zijn gezin, alsmede van hun reputatie, hun residenties, kantoren en vervoer.”

Elk verblijf van de president valt naar verluidt ook onder de beschermingstaken van het bureau.

Bron: Cumhuryet