Pelin Gündeş Bakır en Erdogan

Pelin Gündeş Bakır, afgevaardigde van de regerende AKP tussen 2011 en 2015, beweerde op 19 augustus dat zij geen lid is van de partij en dat ook nooit is geweest.

In reactie op de opmerking van een social media-gebruiker dat zij de rechtsstaat in Turkije zou moeten implementeren om de schade van de AKP goed te maken, ontkende Bakır elke band met de partij.

Pelin Gündeş Bakır was tussen 2011 en 2015 afgevaardigde van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) voor de Centraal-Anatolische provincie Kayseri, maar zei op 18 augustus dat ze geen lid is van de partij en dat ook nooit is geweest.

Bakır tweette op 17 aug. dat ze haar rechtendiploma heeft behaald aan de London School of Economic en University College London, en kreeg kritiek van een social media gebruiker die haar vertelde dat ze de rechtsstaat in Turkije moet implementeren.

Bakır’s profiel op de website van het parlement vermeldt duidelijk dat zij tijdens de 24e zittingsperiode afgevaardigde was voor de AKP.

“Maak tenminste de schade ongedaan die je hebt aangericht,” zei de gebruiker, verwijzend naar de veranderingen die de regerende AKP in het rechtssysteem van het land heeft aangebracht.

“Ik ben geen AKP lid. Nooit geweest,” schreef de voormalige afgevaardigde als antwoord, openlijk in tegenspraak met openbare informatie die te vinden is op de website van het parlement.

Bakır was ontslagen uit de AKP nadat hij op sociale media had gewezen op de wijdverspreide gevallen van massale zelfmoord in het land, en had geïmpliceerd dat de ontberingen van de Turkse bevolking een gevolg waren van de instroom van Syrische migranten in Turkije.

Bron: Turkse media