Griekenland heeft woensdag zijn voornemen geuit om Afghaanse migranten naar Turkije uit te zetten en noemde zijn buurland “een veilig land voor Afghaanse burgers”, ondanks het feit dat Ankara onlangs heeft gezegd dat het niet de last zal dragen van migratiecrises die het gevolg zijn van de besluiten van derde landen.

De chaotische situatie in Afghanistan sluit de rechtstreekse uitzetting van Afghanen aan wie asiel is geweigerd uit, maar Turkije blijft een optie voor Athene, zei de Griekse minister van migratie woensdag.

“De realiteit is dat geen enkel land terugkeer naar Afghanistan kan uitvoeren,” zei minister van Migratie Notis Mitarachi tegen Skai TV.

“We hebben ook geen duidelijk beeld van de omstandigheden in Afghanistan in de komende maanden”, na de terugkeer van de Taliban, zei hij, en hij voegde eraan toe dat het “nog vroeg” was om te zeggen of Griekenland te maken zou krijgen met een nieuwe vluchtelingengolf.

Maar Mitarachi merkte op: “Wij beschouwen Turkije als een veilig land voor Afghaanse burgers.”

Griekenland probeert al maanden tevergeefs Turkije over te halen om bijna 2000 migranten terug te nemen van wie Athene de asielaanvraag heeft afgewezen.

Voorlopig, nu tienduizenden Afghanen hun land proberen te ontvluchten, zegt de minister dat de prioriteit van Griekenland ligt bij de evacuatie van EU-burgers en plaatselijke bewoners die de Griekse strijdkrachten tijdens de NAVO-missie ter plaatse hebben bijgestaan.

“De eerste prioriteit is humanitair … we bespreken het vervoer van een paar gezinnen, (mensen die) tolken waren voor het Griekse leger, of op wat voor manier dan ook met ons samenwerkten,” zei hij.

Maar Mitarachi benadrukte dat Griekenland, dat al 40.000 Afghanen opvangt, niet opnieuw een “toegangspoort voor illegale stromen” zou worden na de enorme toestroom van 2015.

“Twintigduizend van hen vragen asiel aan en 20.000 zijn erkende vluchtelingen”, zei hij.

Mitarachi zei dat Griekenland een “substantiële” bijdrage had geleverd aan de kwestie, en dat andere landen “ten oosten van Griekenland” zouden moeten helpen bij een potentiële vluchtelingengolf in de nasleep van de machtsovername door de Taliban.

“Als de EU op een bepaald moment besluit tot een meer gecoördineerd programma om bepaalde (kwetsbare) groepen legaal te hervestigen, zullen wij daarnaar kijken”, zei hij.

Turkije biedt onderdak aan bijna 4 miljoen vluchtelingen – meer dan enig ander land ter wereld. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft Turkije een opendeurbeleid ingevoerd voor mensen die het conflict ontvluchtten en hun de status van “tijdelijke bescherming” verleend.

Aangenomen wordt dat Afghanen na Syriërs de grootste vluchtelingengemeenschap in Turkije zijn. Veel van de migranten die via Iran aankomen, zijn op weg naar Istanbul om werk te vinden of om naar een andere kuststad te gaan van waaruit ze naar Europa kunnen vertrekken.

Bron: Griekse media