Nikol Pasjinian

Armenië is klaar om zijn banden met Turkije te normaliseren, heeft de premier van het land, Nikol Pasjinian, gezegd.

“We waren in het verleden ook bereid om de betrekkingen met Turkije zonder voorwaarden te verbeteren, en we zijn nu ook bereid om een wederzijds vertrouwen tussen Ankara en Jerevan te creëren en onze betrekkingen zonder voorwaarden voort te zetten,” zei hij op 18 augustus tijdens een toespraak op de TV.

Armenië is ook bereid om het onderhandelingsproces op het hoogste niveau te hervatten om de kwestie Nagorno-Karabach op te lossen, zei Pashinyan tijdens een regeringsvergadering, meldde TASS.

“De Minsk-groep van de OVSE heeft herhaaldelijk gezegd dat het onderhandelingsproces over Nagorno-Karabach volledig moet worden hervat. Wij verwelkomen deze verklaringen en dit standpunt en zijn bereid om deel te nemen aan de besprekingen op het hoogste niveau,” zei hij.

De burgerlijke contractpartij van Pashinyan won in juni vervroegde parlementsverkiezingen en hij werd herbenoemd tot premier.

Pashinyan riep de vervroegde verkiezingen uit na maanden van protesten die zijn aftreden eisten vanwege een vredesakkoord dat hij in november ondertekende om een einde te maken aan zes weken van gevechten met Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach.

Tijdens het 44 dagen durende conflict heeft Azerbeidzjan verschillende steden en bijna 300 nederzettingen en dorpen bevrijd van de bijna drie decennia durende bezetting door Armenië.

Bron: Hürriyet