Volgens officiële cijfers heeft het Turkse ministerie van Onderwijs het afgelopen schooljaar zo’n half miljoen Syrische kinderen geïntegreerd in het onderwijssysteem.

Turkije biedt momenteel onderdak aan 3,2 miljoen Syrische vluchtelingen, meer dan elk ander land in de wereld. Volgens informatie die werd ingewonnen door een verslaggever van Anadolu Agency, werden er vorig schooljaar zo’n 492.544 kinderen opgenomen in het onderwijssysteem. Dit is goed voor ongeveer 60 procent van het totale aantal schoolgaande Syrische kinderen in Turkije.

Grootste groep

Onder de bijna half miljoen kinderen zijn er 25.761 die in het kleuteronderwijs zitten en 158.146 die in het secundair onderwijs zitten. De Syrische kinderen die werden geïntegreerd in het lager onderwijs vormen de grootste groep. Samen zijn ze goed voor 308.637 studenten.

Opname van studenten

Het ministerie streeft dit academiejaar naar een opname van Syrische studenten in het onderwijssysteem van 65 procent.  Ankara heeft sinds het begin van de Syrische burgeroorlog 23 miljard euro besteed aan het helpen en opvangen van vluchtelingen.

Hoofd van de EU-delegatie in Turkije, Christian Berger, zei vorige maand dat “Turkije een voorbeeld is voor de rest van de wereld.” De burgeroorlog in Syrië, die al sinds 2011 woedt, heeft honderdduizenden levens gekost en miljoenen mensen uit hun geboorteland verdreven.

Anadolu