Ankara heeft veiligheidspersoneel van Qatar opgeleid en heeft militaire troepen en een basis in het land

Turkije zal 3.250 veiligheidsagenten naar Qatar sturen voor het wereldkampioenschap voetbal dat in november van dit jaar begint, aldus minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu

Hij voegde er ook aan toe dat Ankara ook Qatarese veiligheidsagenten heeft opgeleid in de aanloop naar de wedstrijd.

Soylu zei dinsdag op een evenement in de zuidelijke badplaats Antalya dat tijdens het toernooi 3.000 agenten van de oproerpolitie, 100 Turkse speciale eenheden, 50 bomdetectiehonden en hun operators, 50 bomexperts en ander personeel zullen worden ingezet.

“In totaal zullen 3.250 van onze personeelsleden in november en december gedurende 45 dagen tijdelijk in Qatar werken voor de Wereldbeker,” zei Soylu.

“Tijdens dit evenement, dat naar verwachting meer dan een miljoen fans uit de hele wereld zal bijwonen, zal ons personeel de veiligheid waarborgen.”

Soylu voegde eraan toe dat Turkije ook 677 Qatarese veiligheidsmedewerkers heeft opgeleid in 38 verschillende vakgebieden, zonder uit te weiden over de specifieke details.

Hij specificeerde evenmin wat het aandeel van de Turkse inzet zou zijn in het totale veiligheidspersoneel van het toernooi.

Nauwe bilaterale banden

Turkije en Qatar hebben de banden de afgelopen jaren aangehaald, waarbij Ankara Doha steunde in zijn geschil met andere Golfstaten.

Beide partijen hebben veelvuldig samengewerkt in commerciële, militaire en economische aangelegenheden.

Ankara heeft veiligheidspersoneel van Qatar opgeleid en heeft militaire troepen en een basis in het land, overeenkomstig de overeenkomsten die het de afgelopen tien jaar met Doha heeft gesloten.

Bron: Turkse media