Een Turkse verpleegster genaamd Ömür Erez is vermoord door een man die op 20 januari haar familiezorgcentrum in de wijk Kartal in Istanbul binnenstormde. Een van de getuigen zei dat de aanvaller, Rahmi Uygun genaamd, Erez al een tijdje lastig viel.

Een 33-jarige verpleegster genaamd Ömür Erez is vermoord in een familie gezondheidscentrum in het Kartal district van Istanbul op 20 januari.

Het incident gebeurde in Kartal No. 10 Family Health Center.

De man genaamd Rahmi Uygun kwam naar het centrum en vuurde op Erez met een pistool. Daarna vluchtte hij weg.

Een van de getuigen zei dat de aanvaller Erez al een tijdje lastig viel.

“Zij was mijn buurvrouw. Deze bullebak bedreigde haar voortdurend. Hij heeft vijf schoten gelost. Hij was haar voortdurend aan het lastig vallen aan de telefoon,” zo werd de getuige Mevlüt Koç geciteerd door het persbureau Demirören.

Het bureau van de gouverneur van Istanbul zei later dat de aanvaller door de politie was opgepakt.

Het aantal vrouwenmoorden heeft in de afgelopen tien jaar een recordhoogte bereikt. In 2008, het eerste jaar dat het We Will Stop Femicides Platform begon met het bijhouden van vrouwenmoorden, werden er in Turkije minstens 66 vrouwen door mannen vermoord.

Vorig jaar werden volgens het platform 280 vrouwen vermoord en werden 217 vrouwen verdacht dood aangetroffen in het land.

Desondanks heeft Turkije de afgelopen jaren stappen gezet om de bescherming van vrouwen te verminderen.

In juli 2021 heeft Turkije zich formeel teruggetrokken uit het Verdrag van Istanbul (het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld), een stap die volgens belangengroepen een grote tegenslag betekende voor vrouwen in het land.

Veel van degenen die zich schuldig maken aan gendergerelateerd geweld of moorden, komen er met lichte straffen vanaf of mogen zelfs opnieuw moorden.

Bron: Turkse media