Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is voorlopig tevreden over de afspraken die Europa met Turkije kon maken over de opvang van vluchtelingen. ‘De instroom van asielzoekers die van Turkije over zee naar Griekenland proberen te raken, neemt al af.’


 

Vluchtelingen die Griekenland illegaal binnenkomen, worden teruggestuurd naar Turkije, dat in ruil daarvoor een aantal Syrische vluchtelingen naar Europese landen mag doorsturen. Zal die deal helemaal uitgevoerd kunnen worden?

THEO FRANCKEN : Ik hoop van wel. Al ligt er nog heel wat werk op de plank. Griekenland en Turkije moeten nog veel doen om alles rond te krijgen, maar die twee landen hebben de voorbije weken al heel veel voorbereid. Ik ben dus niet pessimistisch.

De Verenigde Naties beweren dat er voorlopig grote gaten zitten in de afspraken met Turkije. Hebben ze dan ongelijk?

FRANCKEN : Die gaten kunnen en zullen ook gedicht worden. Maar het plan werkt nu al. Er worden boten teruggestuurd en de instroom van Turkije naar Griekenland is al afgenomen.

Is Turkije wel een veilig land voor vluchtelingen? Amnesty International beweert van niet.

FRANCKEN : Griekenland beweert van wel, en dat is het belangrijkste en de aantijgingen van Amnesty over Syriërs die in Turkije worden teruggestuurd naar Syrië moeten ernstig worden onderzocht. Als die blijken te kloppen, is dat problematisch.

Voor elke asielzoeker die Griekenland terugstuurt naar Turkije, neemt Europa één asielzoeker over. In totaal zal het over 72.000 mensen gaan. Is dat niet wat weinig?

FRANCKEN : Dat is maar een richtcijfer. Daar hoeft u niet al te veel belang aan te hechten. Het kunnen er evengoed minder worden, of meer natuurlijk. Dat hangt af van hoe goed alles loopt.

Duitsland heeft maandag de eerste Syrische vluchtelingen uit Turkije opgevangen. Is er al een spreidingsplan voor de asielzoekers die zullen volgen?

FRANCKEN : De afspraken over die vlucht waren al gemaakt. Die was gewoon heel goed getimed. Ik heb nog niet gehoord welke de afspraken zijn over de spreiding van die mensen, maar wij zullen ons deel doen. We zullen natuurlijk geen 250 mensen per dag meer opvangen. Het moeten er minder zijn dan tijdens de hectische periode die achter ons ligt: dat is ook de hele bedoeling van het plan.

Een ander deel van de afspraak met Turkije is dat de onderhandelingen over het lidmaatschap van dat land bij de EU weer worden bekeken. Uw partij is tegen dat lidmaatschap.

FRANCKEN : Die onderhandelingen zullen hoogstwaarschijnlijk niet succesvol zijn. De toetreding van Turkije tot de EU zou het einde van de Unie betekenen.

Bron: Knack.be