Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de situatie in Turkije na de mislukte coup een “bangelijke evolutie”. Dat de Turkse overheid nu massaal universiteitsrectoren en magistraten afzet, vergelijkt hij met praktijken van het naziregime. De minister-president reageert ook scherp op verwijten van de Turkse ambassade. Die zegt dat Vlaamse organisaties terrorisme steunen en dat de Vlaamse overheid goede banden heeft met de organisatie van de Turkse spirituele leider in ballingschap Fethullah Gülen.

De zuiveringsoperatie bij verdachte coup-plegers door de Turkse regering gaat onverminderd voort. Duizenden ambtenaren, magistraten en soldaten zijn intussen de laan uitgestuurd. “Dat zijn praktijken die niet thuishoren in een democratische rechtsstaat”, zegt Bourgeois in “De wereld vandaag” op Radio 1.

De Vlaams minister-president ziet een parallel met het naziregime. “Het naziregime heeft op een bepaald moment magistraten afgezet. Het eerste wat men gedaan heeft toen men Polen binnenviel, is professoren afzetten. Ik zeg niet dat Turkije een naziregime is, maar het zijn praktijken die totaal onverenigbaar zijn met de rechtsstaat.”

Volgens Bourgeois is er voor Turkije op die manier geen plaats in de Europese Unie. “Als Turkije de weg op gaat die het nu schijnt uit te gaan, een land waar de waarden, de rechten en vrijheden die ons in de EU verbinden met de voeten worden getreden, dan is het voor mij duidelijk dat er voor zo’n land geen enkele plaats is in de EU.” En dat moet volgens de minister-president vanuit Europa heel duidelijk worden gemaakt aan Ankara.

deredactie.be