Turkije dient een officieel verzoek tot uitlevering van de geestelijke leider Fethullah Gülen in bij de Verenigde Staten. Premier Binali Yildirim zei dinsdag in het parlement dat het ministerie van Justitie de Amerikanen vier belastende dossiers heeft toegestuurd. ‘Bescherm deze verrader niet langer. Dat heeft geen enkele zin voor jullie land, niet voor de mensheid en niet voor de islam’, aldus een emotionele Yildirim.

Premier Yildirim haalde fel uit naar de Verenigde Staten. ‘Hebben jullie om bewijzen gevraagd toen jullie achter de terroristen aangingen die de Twin Towers hebben opgeblazen? Waarom blijven jullie dat wel aan ons vragen terwijl de bewijzen tegen deze terroristische Gülen-organisatie overweldigend zijn?’, vroeg Yildirim zich af.

De 75-jarige Fethullah Gülen woont in vrijwillige ballingschap in Pennsylvania, van waaruit hij iedere betrokkenheid bij de mislukte militaire coup van afgelopen weekend categorisch van de hand wijst. Maar president Erdogan en de Turkse regering houden vol dat Gülen aan het hoofd staat van een wijdvertakte terroristische organisatie en het brein is achter de couppoging.

Diyanet

De islamitische religieuze autoriteit, in Turkije beter bekend als het Diyanet, heeft dinsdag 492 functionarissen aan de kant gezet. Bovendien stelt Diyanet in een verklaring dat er door imams geen medewerking wordt verleend aan religieuze begrafenisdiensten, inclusief gebeden, voor militairen die hebben deelgenomen aan de coup. Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft dinsdag 15.200 ambtenaren, onderwijzers en leerkrachten op non-actief gezet. Verder zijn de werkvergunningen van 21 duizend leerkrachten die in het privéonderwijs werkzaam zijn ingetrokken om opnieuw te worden beoordeeld. De Hogere Onderwijs Raad eist inmiddels het ontslag van 1.557 hoogleraren aan zowel privé- als staatsuniversiteiten door heel Turkije. Ook zij worden ervan verdacht sympathisanten te zijn van de Gülenbeweging.

Doodstraf

De nationalistische partij MHP heeft dinsdag laten weten dat ze een voorstel van de regerende AK-partij om de doodstraf weer in te voeren zal steunen. Volgens partijvoorman Devlet Bahceli behoren de coupplegers van afgelopen weekend tot een terroristische organisatie en staan ze daarmee op dezelfde lijn als IS en de terroristische PKK. Met de steun van de MHP komt de AK-partij overigens nog niet aan de benodigde tweederde meerderheid om de doodstraf weer in te voeren.

President Erdogan heeft in een kort gesprek met Turkse media aangegeven dat de Turkse Veiligheidsraad woensdag in een speciale zitting bijeenkomt. Daarna zal een belangrijke mededeling volgen voor de hele Turkse natie, aldus Erdogan.

Bron: de Volkskrant