Luitenant-kolonel Levent Türkkan die als assistent werkte voor Hulusi Akar, de stafchef van het leger en de bevelhebber van de landstrijdkrachten in Turkije, heeft tijdens een bekentenis toegegeven dat hij trouw was aan Gulen. De beweging wordt verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep van 15 juli. 

 

“Ik ben de zoon van een arme gezin. Mijn vader was een arme boer. We hadden zelfs geen velden om te bewerken. In mijn tienerjaren maakte ik kennis met de Gulen-beweging. Ik was een hardwerkende en gemotiveerde student …”, zei Türkkan, die gearresteerd werd voor zijn banden met de Gulen-organisatie. “Ik heb altijd een soldaat willen zijn en dit kwam goed uit voor de Gulenisten”, voegde hij er nog aan toe.

“In 1989 nam ik deel aan het militaire ‘Işıklar’ examen. Ik was zeker dat ik zou slagen met mijn kennis. De broeders in onze gemeenschap (Gulen) waren ook zeker. Maar de dag voor het examen brachten ze mij de vragen van het examen. Broeder Serdar bracht mij de vragen. Ik kreeg de vragen in een gemeenschapshuis in Bursa”, zei Türkkan.

Afluisteren van telefoongesprekken

Türkkan liet ook weten dat hij Necdet Özel, de stafchef van het leger, op regelmatige basis afluisterde met een apparaat. Hij voegde er ook aan toe dat hij het apparaat op wekelijkse basis moest leveren aan een Turkse telecommunicatiebedrijf die verschillende diensten leverden aan de Gulenisten.

“Ik installeerde een afluisterapparaat, zo groot als twee vingertoppen, op een willekeurige plek in de kamer van de stafchef. Elke avond nam ik het apparaat met mij mee. Het apparaat heeft een eigen geheugen en de batterij ging mee voor een volledige dag. Soms werd er actief gezocht naar deze apparaten in de kamer van het legerchef. Bij dit soort operaties werd ik ook op de hoogte gesteld, tijdens deze periodes plaatste ik dan ook niets.

Hurriyet, Sabah