Ten zuiden van de miljoenenstad Izmir wordt het steeds warmer en het landschap steeds kaler. Met Efeze ligt hier een van de best bewaard gebleven Ionische nederzettingen van de Egeïsche kust. Gelegen in het landschap van Ionië was Efeze na Alexandrië de grootste stad in het Aziatisch deel van Rome en voor de Romeinen de hoofdstad van de provincie Asia.

Hier kunt u de Tempel van Artemis (Artemision), een van de zeven wereldwonderen, bezichtigen. Uit de tweede helft van de 2de eeuw v.C. zijn er veel Minoïsche en Myceense resten. Rond de 10de eeuw v.C. kwamen de Ionische Grieken hier wonen. Volgens het verhaal is de stad gesticht door Androclus, koning van Attica.

Huis van Moeder Maria

Ook in het verband met de ontwikkeling van het christendom is Efeze van belang: de apostel Paulus verbleef hier gedurende zijn derde missiereis en werd in de  stad geduld. In het Nieuwe Testament is de brief aan de Efeziërs genoemd, die hij later aan de gemeenschap van de stad zou hebben gericht. Volgens een bijbelse legendevorming zou Maria zich na de hemelvaart van Jezus met de kring van vrouwen rond Jezus en met de apostel Johannes hebben gevestigd in de buurt van Efeze (nu ‘Huis van de Moeder Maria’). Tot haar eigen hemelvaart zou ze veel mensen de geneeskunde en de leer van het christendom hebben onderwezen.

Volgens de christelijke overleveringen werd Maria door Johannes vergezeld naar Efeze. Dit vond plaats nadat Christus herrezen was. Op grond hiervan is er een Johannes Basiliek in Efeze gebouwd. De huidige bouwwerken dateren van latere tijd. De grondvesten van dit huis zijn gedateerd op de eerste eeuw na Christus. Deze plek werd in ieder geval veel gefrequenteerd door pelgrims van de orthodoxe christenen.
Volgens de christelijke overleveringen werd Maria door Johannes vergezeld naar Efeze. Dit vond plaats nadat Christus herrezen was. Op grond hiervan is er een Johannes Basiliek in Efeze gebouwd. De huidige bouwwerken dateren van latere tijd. De grondvesten van dit huis zijn gedateerd op de eerste eeuw na Christus. Deze plek werd in ieder geval veel gefrequenteerd door pelgrims van de orthodoxe christenen.

Efeze

Ooit lag Efeze vlak aan de kust, maar net als andere Griekse steden rond de Egeïsche Zee  werd ook deze plaats door sedimenten, die de rivier Küçük Menderes (of Kleine meander) afzette, steeds verder van de zee afgesneden. Efeze werd echter niet verwoest door de natuur maar door een gotische krijgstocht, waarbij de stad bijna geheel geplunderd en met de grond gelijkgemaakt werd. Vanaf het midden van de 19de eeuw werd de klassieke metropool herontdekt en opgegraven. Archeologen bouwden van duizenden kleine stukjes het nu meest indrukwekkende bouwwerk van Efeze, de Celsus-bibliotheek, weer op. Niet ver daarvandaan werd een architectonisch geheel van voormalige Romeinse villa’s, de zogenoemde ‘hangende huizen’ (Yamac Evleri) gerestaureerd. Van het voormalige wereldwonder van Efeze, de tempel van Artemis, is nu helaas nauwelijks nog iets over. Het was in zijn tijd 109 m lang en 55 m breed, het dak werd gedragen door 127 pilaren. Na de plundering door de Goten is de tempel geheel vervallen en werd later misbruikt als steengroeve.

De tempel van Artemis was één van de vele tempels op aarde maar was zó bijzonder dat de tempel met recht een plaats heeft verdiend tussen de 7 oude wereldwonderen. Volgens de verhalen was de tempel het mooiste gebouw dat ooit op aarde heeft gestaan.

De tempel van Artemis was een kolossale tempel gebouwd door Kroisos in 550 voor Christus ter ere van Artemis (de godin van de jacht, de natuur en de geboorte). De tempel van Artemis was versierd met prachtige bronzen beelden die gemaakt waren door de beste kunstenaars van die tijd en de tempel had een afmeting van 110 x 55 meter. De tempel van Artemis stond in Efese, bij de huidige stad Selçuk, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Izmir (Smyrna) in Turkije.
De tempel van Artemis was een kolossale tempel gebouwd door Kroisos in 550 voor Christus ter ere van Artemis (de godin van de jacht, de natuur en de geboorte). De tempel van Artemis was versierd met prachtige bronzen beelden die gemaakt waren door de beste kunstenaars van die tijd en de tempel had een afmeting van 110 x 55 meter.
De tempel van Artemis stond in Efese, bij de huidige stad Selçuk, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Izmir (Smyrna) in Turkije.

Bron: Turkije westkust, ontdekken en beleven