Op 5 januari 2020 werd Mehmet Bulgu, een Duitse man met de Turkse nationaliteit, door de politie van Gelsenkirchen gedood. Volgens de politie had Bulgu een mentale beperking, maar dat ontkent de familie nu. De 38-jarige Bulgu, vader van 5 kinderen, werd vlakbij een politiebureau in Gelsenkirchen gedood. Hij zou met een mes staan zwaaien hebben, en hij zou geprobeerd hebben om politieagenten aan te vallen.

Herbert Reul, binnenlandminister van de deelstaat Nordrhein Westfalen, waar Gelsenkirchen ligt, zegt dat het onderzoek naar de motieven van Bulgu gaande is. Volgens hem zijn er aanwijzingen dat de man een mentale beperking had. Hij sluit een terroristische daad uit. Volgens de politiediensten zou Bulgu “Allah is groot” geroepen hebben.

Foto: De uitvaartplechtigheid voor Mehmet Bulgu in Gelsenkirchen, Duitsland: 7 januari 2020

Bulgu’s broer Reshit vertelde aan Anadolu Agency dat Mehmet door kogels van 4 politieagenten getroffen werd en dat zijn familie nu rechtvaardigheid eist. “We willen dat de Duitse autoriteiten, en ook bondskanselier Angela Merkel zich in de zaak verdiepen.” Volgens Reshit is het ook een leugen dat zijn broer een mentale beperking had. “De politie heeft dit verzonnen om zo de daden van de agenten te kunnen verantwoorden.” Mehmet zou een hoog opgeleide man zijn geweest die in Duitsland een eigen zaak had.

Een andere broer, Salih Bulgu, zegt dat de familie nooit te horen heeft gekregen wat er exact gebeurd is. “Ze zeggen dat hij de politie aanviel, en als dat het geval was, hadden de agenten hem toch gemakkelijk kunnen overmeesteren. Waarom moest hij door 4 kogels geraakt worden?”

Nurhan Ilze, een oom van het slachtoffer, zegt dat de familie pas 10 uur na het voorval te horen kreeg wat er met Mehmet gebeurd was. Volgens hem was zijn neef onschuldig. Zijn familie zal de zaak nauwgezet volgen en eist rechtvaardigheid.

Donderdag werd Bulgu in Turkije begraven.

K.L.

Bron: Sabah