Een recente ‘Corona-uitspraak’ van Ahmet Hakan, een columnist en journalist die werkzaam is bij de Turkse krant Hürriyet, CNN Türk en Kanaal D, deed de wenkbrauwen fronzen. Zijn uitspraak refereerde naar Italië, dat momenteel onder het coronavirus kreunt en in lockdown is. “Corona of geen corona[-virus], ik wil naar italië gaan,” liet de columnist weten in een artikel.

Twitteraars in Turkije reageerden woedend op hun platform vanwege de lakse houding van de columnist. “Hij heeft een gebrek aan IQ, het is pijnlijk om te zien,” aldus een boze twitteraar. “Zucht, negeer hem gewoon.”

Ahmet Hakan liet weten graag naar Italië te willen vertrekken, vanwege de leuke en sfeervolle beelden in Italië die verschijnen op zijn smartphone. “Als ik mijn telefoon bij de hand heb, dan zie ik de beelden. De Italianen amuseren zich te pletter, ze zingen en dansen op hun balkons. Corona of geen corona, ik heb de neiging om naar Italië te reizen,” aldus veteraanjournalist Ahmet Hakan.

Het openbare leven in Italië is totaal stilgelegd om de verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Toch houden de Italianen in thuisquarantaine er de moed in door samen liederen te zingen en muziek te maken. Ook minder goed nieuws, want het coronavirus houdt Italië in de greep. Door de snelle stijging van het aantal Covid-19-zieken wordt in Italië steeds meer alarm geslagen over de overbelasting van de ziekenhuizen (zie onderstaande beelden).

Elke dag nog spelen er zich in Italië menselijke drama’s af wanneer patiënten niet meer gered kunnen worden, en spoedartsen hartverscheurende keuzes moeten maken tussen wie ze nog zullen behandelen en wie niet. Maar met de nieuwste cijfers van het aantal besmettingen is er mogelijk toch wat hoop: die stegen gisterenavond weliswaar nog altijd, van 24.747 naar 27.980, maar het stijgingspercentage zakte daarmee wel voor de tweede dag op rij tot het laagste aantal sinds het begin van de uitbraak in februari.

De dagelijkse toename kwam overeen met een stijging van 13 procent, een fikse daling tegenover de 25 procent dagelijkse nieuwe gevallen van de voorbije weken.

Lockdown in Italië

Zo’n 8 dagen geleden ging heel Italië dan in lockdown: zowat alles in Italië, op voedingswinkels en supermarkten na, is gesloten, en alle onnodige verplaatsingen zijn verboden. Sindsdien blijven de burgers massaal binnen en worden de quarantainemaatregelen goed opgevolgd, aangespoord door de confronterende beelden uit de overvolle ziekenhuizen. Pas de laatste vier dagen is het stijgingspercentage dan ook gedaald tot onder de 20 procent.

Minder goed nieuws kwam er uit Italië wat de cijfers van de dodelijke slachtoffers betreft: die liepen gisteren op met 349 tot 2.158, nog altijd een stijging van 19 procent. Allicht zal de daling zich hier pas later aftekenen.

Bron: T24

A.G.