Tsunami kan Turkse kusten treffen, expert waarschuwt

Een tsunami is een zeldzame gebeurtenis voor Turkije, een land dat gewend is aan zware aardbevingen.

Maar het risico is er, waarschuwen deskundigen en het is heel normaal voor een land dat omringd is door zeeën.

In het geval van een tsunami worden golven tot 3 meter hoog verwacht, aldus universitair hoofddocent Doğan Kalafat.

Kalafat leidt een centrum voor aardbeving-tsunami-monitoring aan het Kandilli Observatorium en Instituut voor Aardbevingsonderzoek van de Boğaziçi Universiteit, een toonaangevend onderzoeksorgaan in het aardbevingsgevoelige land.

Zoals deze twee rampen aantoonden, lijken tsunami’s vaker voor te komen in oceanen, maar dat is niet altijd het geval, zoals Turkije zelf in 2020 in de Turkse provincie Izmir aan de Egeïsche Zee heeft kunnen aanschouwen.

Istanbul is nog steeds vatbaar voor risico’s die vergelijkbaar zijn met de aardbeving van 1999 die honderden slachtoffers eiste in Avcılar, een district aan de Europese kant, ingeklemd tussen de Marmara Zee en het Küçükçekmece-meer.

Doğan Kalafat

Ongeveer 20 kilometer van het district werd vorig jaar een tsunami-waarschuwings- en controlestation opgericht in Büyükçekmece, een district waar een tsunami in de toekomst waarschijnlijk is.

Kalafat zei dat hun huidige werk zich concentreert op de oostelijke Middellandse Zee aangezien zij daar seismische stations en onderwaterstations waarnemen die het waterpeil meten.

Hij voegde eraan toe dat de Egeïsche en Middellandse-Zeeregio’s van Turkije een hoger risico lopen. “De zuidwestelijke kust, van (het Griekse eiland) Kreta tot Muğla (provincie), Gökova, Fethiye en Antalya staan bloot aan het risico van 3-meter tsunami’s.

“Wat we in het Middellandse-Zeegebied hebben, is de Kreta-arch, een gebied waar een tektonische plaat uit Afrika samensmelt met de Egeïsch-Anatolische plaat. Grote aardbevingen doen zich voor aan de randen van dergelijke platen. Kreta en (andere Griekse) eilanden hebben in het verleden te lijden gehad van tsunami’s”, zei hij zondag tegen Anadolu Agency (AA).

In Marmara verwachten deskundigen een grote tsunami na een aardbeving met een kracht van 7,0 of hoger. De kans op zo’n grote aardbeving is groot, binnen de komende decennia. Kalafat zei dat het waterpeil in de zee 2 meter kan stijgen en zelfs dit zou “voldoende zijn om schade toe te brengen”, waarschuwde hij.

Hij voegde eraan toe dat Turkije waarschuwingssystemen heeft die tot zeven minuten vóór een tsunami alarm kunnen slaan.

“Dit is een belangrijke tijdspanne die mensen kan helpen om naar veilige gebieden te evacueren,” zei hij. Hoewel hij tot voorzichtigheid maant, merkt hij op dat een tsunami in Turkije niet zo verwoestend zou zijn als die in oceanen.

“Maar mensen moeten weten dat bij een aardbeving met een kracht van 6,0 of meer en met een epicentrum onder de zee, er een tsunami-risico bestaat. Zij moeten dus de waarschuwingen in acht nemen en naar hoger gelegen gebieden gaan”, onderstreepte hij.

Bron: Sabah