Aanhangers van de kandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP) voor burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu vieren feest na de hertelling van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul, Turkije, 23 juni 2019

De parlementsverkiezingen in Turkije die voor 2023 gepland staan, zullen een krappe race worden, met twee belangrijke allianties die beide rond de 40 procent zitten, zo heeft de prominente opiniepeiler MetroPOLL in een onderzoek vastgesteld.

Uit het onderzoek van MetroPOLL, dat in oktober werd uitgevoerd onder 1.568 mensen in 28 provincies, blijkt dat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) 32,6 procent van de stemmen zou winnen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.

Ondertussen zou de belangrijkste partner van de AKP in de Volksalliantie, de rechtse Nationalistische Beweging Partij (MHP) 7,4 procent halen.

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), staat in de MetroPOLL-studie op 25,2 procent, terwijl haar partners in de Natie Alliantie, de centrumrechtse Goede Partij (İYİ) en de islamitisch-conservatieve Felicity Partij (SP) op respectievelijk 14,3 en 1,7 procent van de stemmen staan.

De (HDP), die geen deel uitmaakt van een alliantie, zou 11,8 procent van de stemmen halen, waarmee ze de hoge Turkse kiesdrempel van 10 procent met vertrouwen zou overschrijden.

De HDP heeft in het verleden steun verleend aan de Natie Alliantie, met name bij de lokale verkiezingen van 2019, toen de AKP de hoofdstad Ankara en Istanbul verloor aan de oppositie.

Bij de verkiezingen van 2002, toen de AKP voor het eerst aan de macht kwam, had zij 66 procent van de parlementszetels gewonnen met 34,3 procent van de stemmen, omdat de CHP de enige andere partij was die de drempel haalde.

Het hoogste aantal stemmen dat de AKP ooit behaalde, was 49,5 procent bij de verkiezingen van november 2015, toen Ahmet Davutoğlu aan de leiding ging nadat Recep Tayyip Erdoğan tot president was verkozen.

Ahmet Davutoğlu en Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan keerde in 2017 terug naar de AKP nadat een grondwetswijziging de president toestond de neutraliteit te doorbreken en lid te worden van een politieke partij.

De AKP heeft stemmen verloren, met name over haar vluchtelingenbeleid en de neergang van de economie.

In een recente peiling, gedeeld door AKP plaatsvervangend voorzitter voor O&O en Onderwijs Mustafa Şen, stond de regeringspartij op 38,5 procent, terwijl haar partner met 9,9 procent onder de drempel zakte.

Uit de cijfers van Şen blijkt dat de regerende Volksalliantie de drempel van 50 procent om een president te kiezen niet zou kunnen halen.

Het belangrijkste is, aldus Ozer Sencar, de oprichter van het in Ankara gevestigde MetroPOLL, dat de publieke perceptie ook aan het veranderen is.

Volgens het meest recente onderzoek van MetroPOLL zeggen meer mensen (49,8%) te geloven dat Erdogan de volgende presidentsverkiezingen zal verliezen dan degenen die zeggen dat hij zou winnen (44%).

ORC, een opiniebureau dat vroeger door de AKP werd gesteund tot het slecht nieuws begon te brengen, stelde in een enquête van oktober vast dat slechts 11% van de kiezers van Generatie Z, of zij die geboren zijn tussen 1997 en 2005, zeiden dat zij op de AKP zouden stemmen, terwijl driemaal zoveel kiezers zeiden dat zij op de CHP zouden stemmen.

Nooit zijn de omstandigheden opportuner geweest voor de Turkse oppositie, die altijd al verdeeld was.

Intussen spelen de pro-AKP-media vrolijk op de verschillen tussen Kemal Kılıçdaroğlu (voorzitter CHP) en Ekrem İmamoğlu, die soennitisch is en net als Erdogan uit het Zwarte Zeegebied komt.

Hij kan dus AKP-kiezers uit het Zwarte Zeegebied lokken. De verkiezingen in Istanbul hebben bewezen dat de meerderheid van de Koerdische Turken zich achter Ekrem İmamoğlu zullen scharen.

Mansur Yavaş, een Turkse nationalist en de huidige burgemeester van Ankara, heeft weinig aantrekkingskracht op de meeste Koerdische Turken.

Feit blijft dat de 51-jarige voormalige zakenman de eerste politicus is die Erdogan ooit heeft verslagen; Ekrem İmamoğlu heeft dat tot nu toe twee keer gedaan, eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2019 en met een nog grotere marge bij de herhaling van juni 2019.

Bron: Turkse media