WASHINGTON – De Verenigde Staten is ervan overtuigd dat Turkije lid blijft van de NAVO en een belangrijke sleutelrol zal blijven spelen in de operaties die worden uitgevoerd over de wereld, zo kondigde het Amerikaanse State Department vandaag aan.

“Turkije blijft een belangrijke NAVO-bondgenoot en een cruciale partner in de strijd tegen Daesh”,  aldus John Kirby, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken tijdens een persmededeling. “We vertrouwen erop dat deze multilaterale relatie naar de toekomst zal blijven voortbestaan”. De woordvoerder liet ook weten dat Washington de inspanningen van Turkije in de strijd tegen Daesh enorm apprecieert.

Uitwisseling van technologie

De reactie van Washington komt nadat Mevlut Cavusoglu, de minister van Buitenlandse Zaken eerder op donderdag in een interview met Sputnik zei dat “sommige NAVO-leden huiveren om technologie en investeringen uit te wisselen met elkaar”. Turkije is al sinds 1952 lid van de NAVO.

De Amerikaanse woordvoerder liet weten dat de V.S. niet bezorgd is over een militaire-technische relatie tussen Ankara en Moskou. “Als Turkije en Rusland nieuwe bilaterale relaties willen aangaan in kader van een betere veiligheid en militaire verdediging, dat is dan aan hun om te beslissen”, zei hij.