Verschillende artefacten met een groot belang voor de Turkse geschiedenis zullen tentoongesteld worden in het Musee de l’Armee (Militair Museum) in Parijs tijdens een expositie ter herinnering van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Zo zullen de Turkse akkoordverklaring met het Verdrag van Lausanne en de zegel van de stichter van de republiek, Mustafa Kemal Ataturk, tentoongesteld worden.

De twee objecten worden bewaard in de archieven van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken aangezien Frankrijk de bewaarplaats van het verdrag is.

Verschillende andere voorwerpen uit de archieven zullen ook tentoongesteld worden tijdens de expositie die zal duren van 5 oktober tot 20 januari 2019, 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Sykes-Picotverdrag

Het originele Sykes-Picotverdrag, een geheime deal uit 1916 tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die de Ottomaanse gebieden in het Midden-Oosten verdeelde tussen de twee landen, zal ook tentoongesteld worden samen met een kaart die de verdeling toont.

Ondertekend op 24 juli 1923 in het Zwitserse Lausanne, bracht het verdrag officieel een eind aan alle vijandigheden tussen de Geallieerden en de Turkse staat geleid door de Grote Nationale Assemblee. De huidige grenzen van Turkije, met uitzondering van Hatay dat later bij Turkije werd gevoegd in 1939, en de grens met Irak, toen nog een Brits mandaatgebied, werden vastgelegd in het verdrag.

Het verdrag draaide de uitgebreide verliezen van gebieden die werden bewoond door Turken, terug. Die gebieden waren door het Verdrag van Sevres eerst toebedeeld aan de Geallieerden.

Het Verdrag van Lausanne maakte ook komaf met de economische concessies die eeuwenlang door het Ottomaanse Rijk werden gegeven aan de Europese machten.

Sabah

T.A.